TÉMA

Katáib Hizballáh

Spojené státy udeřily na pozice odnože Hizballáhu v Iráku

Americká armáda hlásí dva vzdušné údery na pozice Íránem podporovaných šíitských ozbrojenců v Iráku. Jedná se o první americký zásah proti irácké odnoži teroristické organizace Hizballáh po nedávné vlně útoků na americké jednotky v regionu. Spojené státy se dosud zdráhaly udeřit v Iráku kvůli tamní choulostivé politické situaci a kvůli obavám z rozpoutání širšího konfliktu s Íránem. V minulých týdnech ale americké letectvo zasahovalo proti militantním skupinám v sousední Sýrii.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:41|

Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 22:59|

Před ambasádou USA v Bagdádu znovu hořely vlajky. Američané posílají do oblasti stovky vojáků

Ochranka amerického velvyslanectví v Bagdádu ve středu zasahovala proti stovkám Iráčanů, kteří před objektem začali pálit americké vlajky. Pokračovali tak v protestu, který začal v úterý a je reakcí na nedělní americký úder na pozice jedné ze šíitských iráckých milicí. Spojené státy kvůli protestům pošlou do regionu 750 vojáků a další posily mají následovat.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 19:09|

Demonstranti pronikli do areálu americké ambasády v Bagdádu, ochranka použila slzný plyn

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným náletem amerických jednotek v Iráku. Podle agentury AP zapálil dav vedený členy šíitských milic recepci areálu a střetl se s ochrankou, žádné oběti na životech ale hlášeny nejsou. Dříve se objevily zprávy o evakuaci ambasády, americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že nic takového se neplánuje a že všichni zaměstnanci ze Spojených států jsou v bezpečí. Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval demonstranty, aby odešli. Americký prezident Donald Trump uvedl, že za demonstrací u ambasády stojí Írán. Teherán to odmítl.
31. 12. 2019Aktualizováno31. 12. 2019, 20:25|

Nepřijatelné, hodnotí Iráčané americký útok na svém území. Přehodnotí účast v koalici bojující proti IS

Americké nedělní nálety na základny šíitské skupiny v Iráku nutí iráckou vládu přehodnotit vztah k mezinárodní koalici proti takzvanému Islámskému státu (IS) v čele se Spojenými státy. Uvedla to irácká bezpečnostní rada, podle které byly americké údery porušením suverenity země. Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí útoky, při nichž podle iráckých zdrojů zahynulo nejméně 25 příslušníků šíitské skupiny Katáib Hizballáh, označil za nepřijatelné. Podle něj nebyly opřeny o důkazy a byly výsledkem zvýšeného napětí mezi USA a Íránem.
30. 12. 2019|