TÉMA

Jaroslava Skleničková

Česko si připomíná vyhlazení Lidic. Hrůza se opakuje jen kousek od nás, řekl Stehlík

Potomci přeživších i hosté uctili v kladenském gymnáziu památku lidických žen a dětí, které zde v roce 1942 strávily tři dny. Poté nacisté děti matkám odebrali. Vzpomínku na zavražděné havíře z Lidic připravil také Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Hlavní pietní akt se uskuteční v neděli na lidickém pietním území. Od tragédie, kterou nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí, uplynulo 80 let.
10. 6. 2022|

Před osmdesáti lety vyhladili nacisté Lidice. Místní si přitom mysleli, že je čekají jen další výslechy

Před osmdesáti lety provedli nacisté odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V den jeho pohřbu padlo v Berlíně rozhodnutí vyhladit středočeské Lidice. V noci na 10. června gestapo a policie Lidice obklíčily a začaly se zatýkáním a vražděním obyvatel i s vypalováním domů. Krutost, s jakou si německé jednotky počínaly, vzbudila vlnu rozhořčení po celém světě.
10. 6. 2022|

Zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta obce

Ve věku 83 let v sobotu ráno zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta Lidic. Během svého života se věnoval šíření odkazu lidické tragédie mezi širokou veřejností, uvedla na webu Památníku Lidice Jana Chourová Plachá. Zelenka byl jedním z několika dětí vybraných nacisty k poněmčení, 82 lidických dětí zahynulo v deportačním táboře v plynovém autě.
13. 11. 2021|

Zemřela Marie Šupíková. Byla jednou z nejaktivnějších lidických pamětnic, vyzdvihl Stehlík

Zemřela Marie Šupíková, jako dítě přežila vyhlazení Lidic, bylo jí 88 let. Oznámil to ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Vyzdvihl ji jako jednoho z nejaktivnějších pamětníků.
22. 3. 2021|

Odborníci z Památníku Lidice po rezignaci ředitelky odcházejí. Podle nich se vrací „normalizační výklad dějin“

Deset z 16 vedoucích a odborných pracovníků Památníku Lidice podalo výpověď. Památník bude podle nich po rezignaci ředitelky Martiny Lehmannové navrácen normalizačnímu výkladu dějin. Lehmannová rezignovala v důsledku kritiky od lidických přeživších. Ministerstvo kultury už na její místo vyhlásilo konkurz. Podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) musí vedení památníku vyjít se všemi přeživšími.
30. 1. 2020|
Reportéři ČT

Udání dostalo obyvatelku Lidic do Osvětimi. Teď končí ředitelka památníku, která chtěla její osud připomenout

Štěpánka Mikešová žila v Lidicích, v rukou nacistů ale skončila ještě před jejich vypálením; její domácí ji totiž udala gestapu a Mikešová zemřela v Osvětimi. Ženino jméno se tak mezi oběťmi lidické tragédie neobjevuje. Připomenul ji až historik Vojtěch Kyncl a osud chtěla vzpomenout i ředitelka Památníku Lidice, někteří ji ale obvinili z překrucování historie – a nakonec kvůli příběhu udání v čele památníku skončila. Případu se věnovali Reportéři ČT.
28. 1. 2020|

Ředitelka památníku v Lidicích odchází z funkce. Podle ministra Zaorálka postrádala empatii

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová k úternímu datu rezignovala. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) postrádala schopnost komunikovat s lidmi a empatii nutnou pro jednání s přeživšími. Protože je odborně zdatná, na pondělní schůzce jí nabídl, aby post sama opustila. Ministr chce nyní vyhlásit výběrové řízení na jejího nástupce. Lehmannová uvedla, že je na svou práci v památníku hrdá a odchází, protože nemá důvěru v ministra Zaorálka.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 22:54|

Zemřela lidická žena Miloslava Kalibová. Přežila koncentrační tábor i pochod smrti

Zemřela Miloslava Kalibová, která přežila vypálení Lidic, pobyt v koncentračním táboře i pochod smrti. Dožila se téměř 97 let. Své vzpomínky předávala veřejnosti prostřednictvím besed i dokumentů. Zprávu oznámil mluvčí Památníku Lidice Filip Petlička. Z 143 lidických žen, které se dočkaly konce války, žije už jen Jaroslava Skleničková.
30. 12. 2019|