TÉMA

Tomáš Dvořák

Ruské bitevní vrtulníky v české armádě končí, jeden exemplář zamíří do muzea

Konec ruských vrtulníků Mi-24 v české armádě se přiblížil, nahradí je americké stroje. Do muzea zamíří víc než čtyřicet let starý exemplář sovětské výroby, který uvádí do původní podoby v opravnách v Praze-Kbelích. Další české Mi-24 se dostaly na Ukrajinu. Co bude s těmi zbývajícími, je zatím nejasné.
28. 9. 2022|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

Ceny Thálie mimořádně získala hned šestice činoherců. Ocenění zamířilo i do Semaforu

V historické budově Národního divadla se v sobotu večer předávaly Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii koronaviru ceremoniál konal jen online, pandemie ale ovlivnila i letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla zavřená téměř celý rok. Pořádající Herecká asociace se proto rozhodla udělit více cen za celoživotní mistrovství.
9. 10. 2021|

Michal Ajvaz získal Státní cenu za literaturu. Ministerstvo ocenilo i Zaoralovou a Formana

Státní cenu za literaturu obdržel Michal Ajvaz a za překlad Blanka Stárková. Cenu ministerstva kultury v oblasti kinematografie obdržela Eva Zaoralová, v oblasti hudby Jiří Tichota ze Spirituál kvintetu, v oblasti výtvarného umění Květa Pacovská, v oblasti divadla Tomáš Dvořák, v oblasti architektury Viktor Rudiš a in memoriam režisér Miloš Forman.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 11:09|

Loutkový Zorro se mstí v Plzni a Japonsku. Příprava mu dala zabrat

Plzeňské Divadlo Alfa uvedlo v premiéře jednu ze svých nejnáročnějších inscenací, především výrobou loutek. V dobrodružné komedii Pozor, Zorro! o slavném maskovaném mstiteli se jich totiž vystřídá na osm desítek.
30. 12. 2019|