TÉMA

Speleologie

Pod závrtem v Moravském krasu jsou nejspíš neznámé prostory. Začal se propadat

Propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, nově zaujal speleology v Moravském krasu. Začal se totiž propadat, což značí, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
13. 3. 2021|

30 let zpět: Ochozská jeskyně v ohrožení

Kamera ČST navštívila prostory Ochozské jeskyně, dodnes přístupné pouze při výjimečných příležitostech. V roce 1990 byl tento nejrozsáhlejší jeskynní systém v jižní části Moravského krasu ohrožován těžbou vápence v nedalekém lomu Mokrá.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 10. 2020|

Od největšího neštěstí v českých jeskyních uplynulo půlstoletí. Amatérské speleology zastihla bouřka

Největší tragédii v historii speleologie v českých zemích mají na svědomí podzemní povodně z bouřek. Před 50 lety, 29. srpna 1970, při zkoumání nových prostor Amatérské jeskyně v Moravském krasu zahynuli amatérští speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Šlechtův bratr Jiří přitom zemřel v jiné jeskyni o pět let dřív.
29. 8. 2020|

Jeskynní tmu Moravského krasu prořízla světla robotů

Jeskyně v komplexu Býčí skála v Moravském krasu zkoumají odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze. K monitorování nepřístupných prostor jim pomáhají drony a pozemní roboti. Techniku by v budoucnu mohli speleologové a záchranáři využívat při hledání zraněných.
23. 7. 2020|

Unikátní objev. Amatérští speleologové našli v Moravském krasu obří dóm

Rozlehlý podzemní dóm našli přibližně po šesti letech kopání průzkumné chodby speleologové u Holštejna na Blanensku. Je součástí jeskyně Sonda pod Jedničkou a tamní výzkumná skupina ho řadí k jednomu z nejvýznamnějších objevů v této oblasti.
27. 12. 2019|