TÉMA

Mlha

Na západě Čech mohou být v noci mrznoucí mlhy, během soboty bude v části Česka ještě větrno

Na západě Čech se v noci a v neděli dopoledne mohou tvořit mrznoucí mlhy, případně slabá námraza. Vliv na to bude mít postupné slábnutí větru. Na východě Čech a v severozápadní polovině Moravy a Slezska má v sobotu ale stále hodně foukat. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 1. 2024|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

„Supermlha“ způsobila hromadnou autonehodu u New Orleans, zemřelo při ní sedm lidí

Při hromadné nehodě poblíž amerického města New Orleans zemřelo během pondělí nejméně sedm lidí, více než dvě desítky zraněných přitom ošetřili v nemocnicích. Důvodem řetězové havárie, v níž uvázlo přes 150 aut včetně kamionů, byla hustá mlha v kombinaci s kouřem z požárů v okolních mokřadech.
24. 10. 2023|

Teploty se celý týden udrží u tropické třicítky, objeví se bouřky i mlhy

Teploty se budou celý tento týden držet okolo tropické třicítky, teplé budou i noci. Horké letní počasí budou provázet přeháňky a bouřky, při nichž může pršet intenzivněji. Ráno se místy objeví mlhy. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 20:09|

Za pád vrtulníku s ukrajinským ministrem vnitra mohl pilot, soudí experti

Příčinou pádu vrtulníku s vedením ukrajinského ministerstva vnitra byla chyba pilota. Informoval o tom ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva, obeznámené s předběžnými závěry expertů. K neštěstí přispěla mlha, nízká výška letu a obavy z případného zaměření a sestřelení stroje raketou odpálenou z Běloruska, kde se nalézají ruská vojska.
24. 1. 2023|

D1 před Brnem byla několik hodin uzavřená kvůli hromadným nehodám. Řidiči bourali v mlze

Několik hromadných nehod na D1 kolem 170. až 180. kilometru uzavřelo po poledni dálnici ve směru na Brno. Podle hasičů bouralo čtyřicet vozů. Záchranná služba ošetřila dva lehce zraněné, hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat. V místě je hustá mlha. Řidiči sjížděli u Domašova na 168. kilometru, vraceli se na 182. kilometru. Provoz v uvedeném úseku byl obnoven krátce před sedmnáctou hodinou. Kolona dlouhá zhruba šest kilometrů se zvolna rozjíždí.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 17:59|

Mlhy se o víkendu místy udrží celý den, výrazně srazí teplotu

O víkendu se na některých místech Česka mohou udržet mlhy po celý den. Přes den může být až 14 stupňů Celsia, při mlze a nízké oblačnosti ale jen sedm stupňů. V noci se teploty přiblíží nule. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 11. 2022|

Na světě je místo s mlhou tak hustou, že se z ní vaří pivo

Podzimní mlha se obvykle protiví řidičům, současně ale přitahuje romantické básníky a romanopisce. Relativně vágní jev spojený s podzimními měsíci s sebou nicméně nese řadu zajímavostí a jak připomíná meteorolog Michal Žák, vítaný je dokonce i pro některé výrobce piva a vína.
28. 10. 2022|

Do Česka přijdou teplejší dny. V sobotu bude až osmnáct stupňů

V Česku se ve zbytku týdne postupně mírně oteplí, v sobotu teploměr ukáže až osmnáct stupňů Celsia. Meteorologové očekávají přeháňky nebo slabý déšť. V pondělí přijde další ochlazení. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 08:34|

S podzimem přichází mlha, která by se dala krájet. Přináší smog, dopravní nehody i deprese

Když začíná podzim, pro řadu lidí přichází nejméně oblíbená část roku. Důvodem jsou podzimní plískanice, šedivá obloha, studený déšť nebo mrholení, silnější vítr, který snižuje už tak nízké podzimní teploty, a také časté mlhy.
3. 11. 2021|

Není mlha jako mlha. U nás jsou běžné radiační, u moře zase advekční

Letošní listopad naplňuje typické představy o podobě počasí v předposledním měsíci v roce. O mlhy a nízkou oblačnost není nouze, slunce svítí většinou jen na horách. Většina lidí toto počasí nemá úplně v oblibě, i když mlha v přírodě, třeba v lese, může být romantická. A samozřejmě záleží i na tom, z jakého místa mlhu sledujeme – třeba pohled z hor na údolí zahalená do mlhy může být velmi působivý, zejména na časosběrném videu.
12. 11. 2020|

Ne každá mlha znamená zhoršenou kvalitu ovzduší

Ovzduší v Česku je letos zatím výjimečně kvalitní. Rok 2020 by se mohl zapsat do statistik jako rok s nejnižšími koncentracemi znečišťujících látek ve vzduchu. Důvody jsou dány kombinací přírodních podmínek, chování člověka a výjimečné situace vyplývající z pandemie covidu-19.
27. 10. 2020|

Byl slyšet děsivý zvuk, letadlo se ve vzduchu třáslo. Dvanáct mrtvých po pádu Fokkeru 100 v Kazachstánu

Dvanáct mrtvých potvrdily kazašské úřady poté, co se u letiště Almaty zřítilo letadlo místních aerolinek s 98 lidmi na palubě. Původní čísla hovořila o patnácti obětech. Stroj při vzletu neudržel výšku a narazil do dvoupodlažní budovy. Při havárii se nejméně 66 lidí zranilo, z nichž padesát záchranáři odvezli do nemocnice. Podle radnice jsou dvě desítky z nich ve vážném stavu.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:53|