TÉMA

Podgorica

Volby v Černé Hoře podle předběžných výsledků vede hnutí Evropa teď

Nedělní předčasné parlamentní volby v Černé Hoře podle předběžných výsledků s 26 procenty hlasů vede loni založené hnutí Evropa teď prezidenta Jakova Milatoviče. Druhá je s 23 procenty koalice kolem Demokratické strany socialistů (DPS), která malé balkánské zemi vládla dlouhá desetiletí. Po sečtení všech hlasů z reprezentativního vzorku 400 volebních místností to uvedlo nezávislé Centrum pro demokratickou tranzici (CDT).
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 22:03|

Při výbuchu před budovou soudu v Podgorici zemřel člověk

Při explozi před sídlem soudu v černohorském hlavním městě Podgorici přišel o život jeden člověk a dalších pět lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters s odvoláním na policii uvedla, že muž zřejmě odpálil granát.
3. 3. 2023|

Útočník v Černé Hoře zastřelil deset lidí, sám na místě činu zemřel

Útočník v černohorském městě Cetinje zastřelil deset lidí včetně dvou dětí. Při incidentu sám zahynul. Dalších šest lidí je zraněných. O přestřelce informují s odkazem na zdroje policie a prokuratury černohorská média. Ředitel černohorské policie Zoran Brdjanin uvedl, že kolem půl čtvrté odpoledne čtyřiatřicetiletý muž s loveckou puškou zastřelil dva sourozence, osmiletého a jedenáctiletého, a zranil jejich matku, která později odpoledne zemřela ve zdravotnickém zařízení.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 22:49|

Černou Horu ohrožuje obrovský dluh vůči Číně. Podle médií za něj ručí částí svého pobřeží

Černá Hora se obrátila na Evropskou unii, aby jí pomohla s obrovským dluhem, který má balkánská země vůči Číně. Černohorci si vzali od čínské státní banky půjčku na stavbu dálnice ve výši téměř miliardy dolarů. Přesné podmínky kontraktu nejsou známé, podle dostupných informací ale mohou být namístě obavy, že by v případě neschopnosti Černé Hory splácet mohl Peking získat právo disponovat černohorským majetkem včetně části pobřeží. Brusel se odmítl zapojit do splácení dluhu, tvrdí ale, že se bude snažit najít jiné cesty, jak malou balkánskou zemi podpořit.
26. 4. 2021|

Rvačka, slzný plyn a zatčená opozice. Černohorský parlament přijal zákon o církvích

Černohorský parlament schválil kontroverzní zákon o náboženských svobodách a společnostech. Stalo se tak hlasy 45 přítomných poslanců. Nikdo nehlasoval proti, ani se nezdržel, protože podle agentury TASS policie před hlasováním zadržela opoziční zákonodárce.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:48|