TÉMA

kopie

30 let zpět: Převoz Pražského jezulátka do Španělska

Pražské jezulátko bylo převezeno nastálo do Španělska. Kopie slavné pražské sošky se vrátila tam, odkud byla před více než 400 lety přivezena. V andaluské Seville pak u příležitosti jejího slavnostního předání byla sloužena mše i českým biskupem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 5. 2022|

Fotograf Stranka čelí nařčení z kopírování jiných autorů a hájí se poctou. Případ otevírá etické dilema

Český fotograf Martin Stranka byl na sociálních sítích nařčen z plagiátorství a kopírování jiných autorů. Část jeho tvorby má údajně překlápět celé motivy či scény jiných autorů, zejména Gregoryho Crewdsona a Erwina Olafa. Stranka to odmítá, připouští pouze, že se inspiroval, popřípadě zmíněným autorům skládal poctu. ČT24 oslovila několik kurátorů, nizozemské zastoupení Erwina Olafa i advokátku se specializací na autorské právo, aby se k případu vyjádřili.
13. 12. 2021|

Přibývá kopií biologických léků. Roste tak šance pro pacienty se zánětem střev a kloubů

O tisíce se rozšířil počet pacientů se záněty střev nebo kloubů, kteří dostávají moderní biologickou léčbu. Na trhu přibývá levnějších a stejně účinných kopií originálních léků, jimž končí patenty. Za poslední tři roky to přineslo úsporu šest miliard korun.
24. 5. 2021|

Kluzák „prvního pilota lidstva“ se vznesl i po víc než sto letech. Němci vyzkoušeli kopii Lilienthalova stroje

Němec Otto Lilienthal je zásadním, a přitom napůl zapomenutým průkopníkem letectví. Během svého života postavil několik kluzáků, které úspěšně vyzkoušel. Pokusy dobýt s nimi pro lidstvo vzdušný prostor však nakonec zaplatil životem. Skupina špičkových německých inženýrů teď vytvořila kopii Lilienthalova stroje, jehož funkčnost vyzkoušeli na vlastní kůži.
26. 12. 2019|