TÉMA

Vánoční poselství

Papež ve vánočním poselství vyzval k míru na Blízkém východě

Papež František v pondělí ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyjádřil bolest nad oběťmi útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října a vyzval k ukončení izraelské vojenské operace a k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy. Apeloval i na propuštění zbývajících rukojmí zadržovaných Hamásem. V poselství žádal také ukončení rusko-ukrajinské války i konfliktů a na dalších místech světa.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 18:25|

Projev nadstranického prezidenta i muže minulosti, hodnotí politici Zemanovo vánoční poselství

Vládní i opoziční politici komentují vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Ve svém posledním vánočním projevu z pozice hlavy státu vyjádřil podporu Ukrajině vůči ruské agresi nebo doporučil vládě, aby přijala návrhy, které pomůžou snížit schodek státního rozpočtu na rok 2023. Druhou polovinu svého projevu věnoval Zeman rekapitulaci svého politického působení, jak v čele ČSSD, tak republiky.
26. 12. 2022|

Jako prezident jsem hlavně hájil české národní zájmy, uvedl Miloš Zeman ve svém posledním vánočním poselství

Prezident Miloš Zeman promluvil k českým občanům ve svém vánočním poselství. Tradiční projev pronesl Zeman ze zámku v Lánech, šlo o poslední vánoční poselství současné hlavy státu před koncem prezidentského mandátu. Miloš Zeman proto svůj projev rozdělil do dvou částí. V první se vyjádřil k událostem končícího roku, mimo jiné odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině. V druhé „složil účty“ ze svého více než třicetiletého působení na politické scéně. Uvedl, že jako prezident hájil české národní zájmy. Občanům poděkoval, že ho dvakrát zvolili hlavou státu.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 13:32|

Fiala ocenil Zemanův důraz na očkování, Okamura na odstoupení od Green Dealu. Podle Bartoše šíří Zeman dezinformace

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že prezident Miloš Zeman ve svém nedělním vánočním poselství zdůraznil nutnost očkování proti covidu-19. Zeman se ve svém tradičním projevu vyslovil pro povinné očkování, nový Fialův kabinet o něm však plošně neuvažuje. S povinným očkováním nesouhlasí také předseda SPD Tomio Okamura, který ale kvitoval prezidentův apel na odstoupení od Green Dealu. Právě o Zelené dohodě ale Zeman šířil dezinformace, okomentoval projev šéf Pirátů Ivan Bartoš. Odstoupení od dohody by podle předsedy ANO Andreje Babiše připravilo Česko o zdroje EU.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 17:10|

Prezident se ve vánočním poselství vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19

Prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech přednesl své tradiční vánoční poselství. Připomněl, že minulý rok nepoznamenala jen pandemie covidu-19, v projevu se věnoval stažení vojsk NATO z Afghánistánu nebo klimatické dohodě Green Deal. Prezident se vyslovil například pro povinné očkování nebo zrušení daňových výjimek. Projev stejně jako v minulých letech natočila televize Nova, od 13:00 ho ale vysílala i další média.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 13:19|

Královna Alžběta II. ve vánočním projevu vyjádřila solidaritu s těmi, kteří přišli o blízké

Britská královna Alžběta II. v sobotu pronesla vánoční poselství. Vzpomínala v něm na letos zesnulého manžela prince Philipa. Vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Panovnice tráví Vánoce na hradě Windsor. Do areálu v sobotu pronikl ozbrojený muž. Policisté ho zadrželi.
25. 12. 2021|

Projevy o svátcích přednesou Zeman i Vystrčil. Pekarová Adamová ne, Fiala čeká na vývoj situace

I letošní svátky využijí politici k bilančním projevům. Prezident republiky Miloš Zeman tradičně vystoupí 26. prosince. Na prvního ledna svou řeč naplánoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jasno ještě není o vystoupení designovaného premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2021|

Politici vítají Zemanovu výzvu k očkování. Opozici vadí jeho nekritický postoj k vládě

Především výzvu k občanům, aby se očkovali proti covidu-19, ocenili ve vánočním poselství prezidenta Miloše Zemana další politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je stejně jako hlava státu přesvědčen, že očkování je nadějí na návrat do normálního života. Nevládním politikům vadily prezidentovy útoky na média či opozici, ale i nekritický postoj k činnosti vlády při pandemii.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 16:41|

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství vyzval, aby se lidé nechali očkovat

Prezident Miloš Zeman ve svém tradičním vánočním poselství ze zámku v Lánech vyzval, aby se lidé nechali očkovat proti koronaviru. Zkritizoval také ty, kteří odmítají vakcínu či nošení roušek. Prezident zároveň poděkoval záchranným složkám, lékařům, vojákům i dobrovolníkům,  kteří během epidemie pomáhali a dále pomáhají. Zeman promluvil o Vánocích v úřadu už poosmé, jeho předchůdci pronášeli projev na Nový rok. Vánočním poselstvím chtěl navázat na tradici první republiky, kdy měl proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 14:38|

„Žije v minulosti“ a „nemá už co říct“, opřela se opozice do Zemana. Podle Babiše projev lidi povzbudil

Prezidentovo vánoční poselství vyvolalo mezi politickými stranami rozdílné reakce. Premiéra Babiše projev potěšil, sociální demokracie i komunisté prezidenta chválí. Pravicová opozice ho ale naopak kritizuje. Odezvu vyvolala i prezidentova varovná slova ohledně nového klimatického náboženství. Ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) Michal Marek označil Zemanův projev za „nepřijatelný a nezodpovědný“. Podle Marka nastává klimatická změna vlivem lidstva.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 17:42|