TÉMA

Skanzen

Pomlázky plete Jiří Osoba přes sedmdesát let. Svůj um předvede i ve skanzenu Veselý Kopec

Je Škaredá středa, nejvyšší čas začít plést pomlázku, symbol omlazení a síly. Jiří Osoba z Pardubic je plete přes sedmdesát let. Je prý samouk, začal ve třech letech. Umí jedenáct základních typů, každý má i další varianty. Plete odspodu ke špičce. Trénuje celý rok na izolovaných drátech. Pletení učí i děti ve školách. Od pátku bude své umění předvádět u stodoly ve skanzenu Veselý Kopec.
27. 3. 2024|

V památníku Jana Žižky v Trocnově je nový archeoskanzen. Celý se ale otevře možná až příští rok

V památníku Jana Žižky z Trocnova se v pátek otevřel nový archeoskanzen za více než padesát milionů korun. Objekt představuje repliku vesnice vrcholného středověku a připomíná dobový život a stavby. Informovali o tom zástupci Jihočeského muzea a Jihočeského kraje. Veřejnost si zatím nemůže prohlédnout kompletní skanzen, spodní část ještě není hotová. Otevře se možná příští rok.
8. 9. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Chanovický skanzen rozšíří dvěstěletá roubenka. Její trámy ležely dlouho v depozitáři

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku obnovuje roubenou chalupu s chlévy z konce 18. století. Pochází z Třebýciny na Klatovsku a skanzen ji měl od roku 1995 jako dar v depozitáři, řekl ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík, které skanzen s dvaceti objekty lidové architektury z Pošumaví spravuje. Renovaci a instalaci chalupy nyní podpořil téměř sedmi miliony korun evropský program IROP. Od srpna 2023 se díky tomu stavba stane novou součástí prohlídkového okruhu muzea v přírodě.
1. 2. 2022|

30 let zpět: Velikonoce v Rožnově pod Radhoštěm

Valašský skanzen v Rožnově pod Radhoštěm přilákal na Velikonoční neděli ty, kteří si chtěli užít pravou atmosféru svátků jara. O lidové zvyky a tradice se postarali členové folklorních souborů Ondřejnica a Polajka. A jaké speciality mohli návštěvníci ochutnat nebo si odnést s sebou domů?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 3. 2021|

SeČTeno z Pardubického kraje: Hlubokému propadu zabraňuje rozložení firem do různých odvětví

Pardubický kraj je průmyslovým regionem, kterému dominuje všeobecné strojírenství a chemický průmysl. Práce se nesoustřeďuje u jednoho velkého zaměstnavatele, místo toho je rozdrobená mezi řadu středních a malých podniků, což také přispívá ekonomické stabilitě. Kraj i proto nepostihla epidemie covidu-19 v Česku tolik jako jiné regiony, přesto se i zde potýkají podnikatelé s řadou překážek. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 19:00|

Zbavit kůry, opálit, upevnit. Okolo archeoskanzenu v Modré roste palisádové opevnění

Nové palisádové opevnění s obranným valem a věž bude mít Archeoskanzen Modrá na Uherskohradišťsku. Některé práce si zajišťují pracovníci svépomocí, s jinými jim pomáhají najatí řemeslníci. Odhadované náklady jsou zhruba milion korun, potřebné peníze pocházejí z provozu archeoskanzenu.
9. 3. 2020|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|