TÉMA

Náhradní autobusová doprava

Pod centrem Prahy začala další výluka metra. Linku C nahrazují autobusy

Další víkend se musí cestující v Praze obejít bez části nejvytíženější linky metra. Dopravní podnik uzavřel na sobotu a neděli trasu C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a I. P. Pavlova, nahrazují ji autobusy, které jezdí po magistrále. Výluka v témže rozsahu následuje po pouhých dvou týdnech. Tehdy provoz autobusů ovlivňoval fakt, že neměly na magistrále vyhrazené jízdní pruhy, v některých částech víkendu proto nabíraly velká zpoždění.
9. 3. 2024|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.
15. 2. 2024|

Vlak vjel do skupiny lidí, kteří pracovali na trati. Dva zahynuli

Na trati mezi Březnicí a Blatnou na Strakonicku vjel vlak do skupiny pracovníků Správy železnic. Podle mluvčího státní organizace Pavla Tesaře muži na kolejích pracovali. Dva z nich zahynuli a další dva utrpěli těžká zranění. Doprava na trati byla kvůli tragické nehodě několik hodin přerušena. Ve vlaku podle policie nebyli žádní cestující.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 20:13|

Při srážce tramvají v Praze se zranili dva lidé. Řidičku museli vyprostit hasiči

V Praze se ve čtvrtek ráno v zastávce Modřanská rokle srazily dvě tramvaje. Řidičku jedné z nich museli hasiči z tramvaje vyprostit, záchranáři ženu uvedli do umělého spánku. Zranil se také jeden z cestujících. O nehodě na sociální síti X informovali pražští hasiči i záchranáři. Provoz tramvají byl v úseku Nádraží Braník – Libuš v obou směrech přerušen, nahradily je autobusy. Před 9:00 byl tramvajový provoz obnoven.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:17|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova v Praze nejezdí tramvaje. Omezení se týká deseti linek

Oprava vytížené tramvajové trati v Ječné ulici mezi zastávkami Karlovo náměstí a I. P. Pavlova zkomplikovala v pátek brzy ráno tramvajovou dopravu v centru Prahy. Provoz šesti denních a čtyř nočních linek bude přerušen až do 20. srpna. Omezení se dotkne také provozu na magistrále, protože dělníci opraví koleje křižující Sokolskou a Legerovu ulici. Cestující budou muset využít náhradní autobusy X10 a X91, které pojedou mezi oběma zmíněnými zastávkami. Trať se neopravovala skoro třicet let.
11. 8. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

S prázdninami začíná období výluk. Zastavilo se metro, tramvaje i vlaky na některých tratích

V Praze začalo množství výluk veřejné dopravy. Na týden se zastavilo i metro C v centru města, od středy navíc nebude jezdit ani část linky A. Tramvajím zase začala výluka na Vítězném náměstí. Velké výluky začaly s 1. červencem také na železnici. Vlaky nebudou většinu července jezdit z Prahy do Kladna, déle než týden bude výluka i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.
1. 7. 2023|

Místo metra jezdí v centru Prahy autobusy. Přestupování zdrží cestující i o čtvrt hodiny

Na deset až patnáct minut odhadují cestující zdržení vznikající kvůli přestupování z metra C, které má v centru Prahy výluku, do náhradních autobusů. Dopoledne bylo ještě větší, protože autobusy nabíraly zpoždění, kolem poledne se již podařilo provoz stabilizovat. Metro C nebude jezdit mezi stanicemi Vltavská a I. P. Pavlova celé Velikonoce. Výluka je zároveň i na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická, kde místo metra jezdí tramvaje.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 12:35|

Vlak na Mělnicku usmrtil ženu, provoz mezi Kralupy a Prahou stál několik hodin

V Dolanech nad Vltavou na Mělnicku v úterý odpoledne srazil vlak ženu, nehodu nepřežila. Provoz na trati vedoucí do Německa byl mezi Kralupy nad Vltavou a Libčicemi nad Vltavou více než čtyři hodiny zastaven, mezi Prahou-Holešovicemi a Kralupy jezdily kyvadlově autobusy. Okolnosti nehody policisté vyšetřují, informovala jejich mluvčí Michaela Richterová. Podle mluvčího Správy železnic Pavla Tesaře se provoz podařilo obnovit před 19:30.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 20:18|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace zakázek ČD. Figuruje v něm bývalý fotbalový funkcionář Rogoz

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách. České televizi to sdělil státní zástupce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz. Obviněným hrozí tresty od dvou do osmi let.
24. 10. 2022|

Vykolejený vlak u Valašského Meziříčí už železničáři odklidili. Vlaky na Rožnov ale stále nejezdí

Vykolejený osobní vlak a havarované nákladní auto byly po úterní nehodě u Valašského Meziříčí odklizeny. Provoz na regionální trati mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je ale stále zastavený. Správa železnic (SŽ) odhaduje, že by mohl být provoz obnoven ve 20:00. Mluvčí SŽ Nela Friebová už dříve uvedla, že bude nutné provést výměnu kolejnic a opravit konstrukci přejezdu.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 16:15|

V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.
14. 9. 2022|

Z nádraží v Roudné naposledy odjely vlaky. Starou trať nahradí rychlá přeložka, nejdřív je ale výluka

Po pouhých dvou měsících začala opět výluka na železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Správa železnic při ní dokončí novou přeložku tratě z Doubí u Tábora do Soběslavi. Až výluka po devíti dnech skončí, bude se již jezdí po ní. Přeložka se zdaleka vyhýbá obci Roudná, která se proto musela po 151 letech s železnicí rozloučit.
2. 9. 2022|

Porucha trakčního vedení omezuje vlaky na trati mezi Chebem a Chomutovem

Rozsáhlá porucha trakčního vedení ve stanici Dasnice na Sokolovsku zastavila provoz vlaků na železniční trati mezi Chebem a Chomutovem v úseku Kynšperk nad Ohří – Citice. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
1. 9. 2022|

Začíná dlouhá výluka na trati z Prahy do Tábora, stará jednokolejka zaniká

Železniční doprava na staré trati mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora v sobotu nad ránem jednou provždy umlkne. Začíná výluka, která potrvá čtvrt roku, potom již začnou vlaky jezdit po nové, dvoukolejné a přímější trati s maximální rychlosti 160 kilometrů za hodinu.
1. 4. 2022|

U Rožné na Žďársku po srážce s nákladním autem vykolejil vlak. Dva lidé se zranili

Na železničním přejezdu u obce Rožná na Žďársku se ve středu ráno srazil osobní vlak s nákladním autem a vykolejil. Zraněni byli dva lidé –⁠ řidič auta a jeden cestující z vlaku, řekla policejní mluvčí Stanislava Rázlová. S podezřením na lehké zranění byla převezena na ošetření do nemocnice také průvodčí. Drážní inspekce odhadla škodu na vozidlech a trati v součtu na 32,5 milionu korun. Podle Českých drah (ČD) bude výluka na trati trvat do středečních 16:00.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 10:01|

Plzeň opraví poslední část tramvajové trati do Bolevce. Cestující budou vozit náhradní autobusy

Plzeň chystá rekonstrukci posledního úseku tramvajové trati linky číslo 1 do Bolevce. Práce přinesou nové koleje, které budou uložené do recyklované pryže pro tišší jízdu a menší vibrace, a také rostlinami osázený tramvajový pás. Více než třicet let stará trať je ve špatném technickém stavu a potřebuje opravu, která si od 20. srpna zhruba do poloviny listopadu vyžádá výluku. Cestující budou muset využít náhradní autobusy.
10. 8. 2021|

Na trať u Kralup nad Vltavou se vrátily vlaky, zatím na jednu kolej. Oprava železnice pokračuje

U Kralup nad Vltavou na Mělnicku pokračuje oprava železniční trati po středečním vykolejení nákladního vlaku. Úsek už je průjezdný, prozatím však jenom po jedné koleji. Uzavírka trati trvala přes 30 hodin. Kdy bude provoz obnoven plně, se zatím neví, Správa železnic (SŽ) očekává, že by to mohlo být v pátek.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 14:12|

Metro v Praze má výluku. Autobusy ho nahradí mezi Muzeem a Pražského povstání na více než týden

V Praze začala výluka metra mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání. Místo linky C jezdí náhradní autobusy XC a zůstane to tak déle než týden – až do neděle 11. července. Dopravní podnik zatím vymění pražce ve stanici I. P. Pavlova. V minulosti podobné výluky, které zasáhly i do pracovních dnů, způsobily vážné komplikace, před dvěma lety nedokázala stanice Pražského povstání pojmout všechny přestupující lidi a někteří se dlouho nemohli dostat z metra.
3. 7. 2021|

U Mladé Boleslavi a Hořovic strojvedoucí projeli návěst stůj, nikdo se nezranil

Dva incidenty na železnici, při nichž strojvůdci porušili zákaz jízdy, se ve čtvrtek staly ve Středočeském kraji. U Mladé Boleslavi projel ráno rychlík společnosti Arriva návěstidlo se signálem stůj a poškodil při tom výhybku. Nikdo se nezranil, protijedoucí vlak byl včas zastaven, informoval  mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podobný incident se stal ale i u Hořovic na Berounsku. Tam zase projel návěstidlo zakazující jízdu osobní vlak Českých drah a dostal se na kolej, po níž jel proti němu rychlík. Oba vlaky zastavily na pokyn dispečerů dva kilometry od sebe. Ani v tomto případě se nikdo nezranil.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 14:42|