TÉMA

Vlny

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Ukrajinci zasáhli ruskou raketovou loď. Dron se schovával za vlnami, píše Ukrajinska pravda

Ukrajinský námořní dron poškodil ruskou raketovou loď Samum v Černém moři, uvedlo s odvoláním na zdroje v ukrajinské tajné službě SBU několik médií včetně serveru Ukrajinska pravda. Ten vypíchl schopnost dronu plout ve větších vlnách, které ho schovají. Loď podle některých z nich musela být odtažena na opravu, přičemž se výrazně nakláněla. Útok se odehrál už ve čtvrtek. Informovala o něm i ruská strana, ta ale tvrdí, že byl odražen.
15. 9. 2023|

Bangladéš zasáhl cyklon. Třímetrové vlny zaplavily pobřeží, zemřelo 28 lidí

Nejméně 28 lidí zahynulo a čtyři další se pohřešují v důsledku cyklonu Sitrang, který v noci na úterý zasáhl Bangladéš. Vyplývá to z nové bilance, kterou ve středu zveřejnila agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Téměř pět milionů lidí zůstává stále bez dodávek elektřiny.
26. 10. 2022|

Český rozhlas končí vysílání na středních a dlouhých vlnách, lidé musí přeladit

Český rozhlas (ČRo) k 31. prosinci ukončuje vysílání na středních a dlouhých vlnách (AM). Lidé proto budou muset přeladit na velmi krátké vlny (FM) nebo využívat digitální rozhlas DAB+, případně on-line vysílání. Rozhlas to oznámil na webu s informacemi k ukončování vysílání. Na středních vlnách dosud vysílaly stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus a na dlouhých vlnách ČRo Radiožurnál.
31. 12. 2021|

Když jsou vlny na nebi. Seznamte se s Kelvin-Helmholtzovými oblaky

Když se na obloze objeví charakteristické mráčky, které připomínají mořské vlny, kadeře nebo krajky, je to signál, že se díváte na Kelvin-Helmholtzovy oblaky.
23. 1. 2021|

Mississippi kvůli konfederačnímu znaku vybírá novou státní vlajku. Ve hře jsou magnólie, vlny nebo maják

Květy magnólie,  vlny nebo maják patří mezi motivy, které se mohou objevit na nové vlajce státu Mississippi. Ten se v červnu rozhodl odstranit znak Konfederace, který je považovaný za symbol rasistického Jihu. O vítězném návrhu rozhodne speciální komise, občané ho pak musí stvrdit ve volbách.
12. 8. 2020|

Rekordní vlny, ulice plné pěny a nejméně čtyři mrtví. Na Španělsko udeřila bouře Gloria

Zatím čtyři mrtvé a několik desítek zraněných si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Nejhorší situace je na východním pobřeží země, kde v neděli v regionu Valencie naměřili vlny přesahující osm metrů. Od neděle muselo být 40 hodin uzavřeno také mezinárodní letiště v Alicante, jeho provoz se povedlo obnovit až v úterý ráno.
21. 1. 2020|

„Někdy se mi zdá, že se blíží vlna.“ Asie si připomíná 15 let od jedné z nejničivějších katastrof

Napříč Asií si lidé připomínají více než 230 tisíc obětí na životech, které si před 15 lety vyžádala vlna tsunami v Indickém oceánu. Severně od indonéského ostrova Sumatra udeřilo 26. prosince 2004 zemětřesení o síle 9,1 stupně. Ničivé vlny pak zasáhly pobřeží Indonésie, Srí Lanky, Thajska a řady dalších států. Vlny byly místy vysoké až 17,4 metru. O život tehdy přišlo také osm Čechů. Šlo o jednu z největších přírodních katastrof lidstva.
26. 12. 2019|