TÉMA

Národní rada osob se zdravotním postižením

Města a obce bojují proti zrušení některých poboček pošty. Počet je konečný, upozorňuje podnik

Představitelé měst a obcí v těchto dnech jednají o rušených pobočkách České pošty. Ta sice avizovala, že je připravená seznam rušených poboček upravit, jejich počet – tři sta – je ale neměnný. Hlavním důvodem je vysoká ekonomická ztráta podniku. Obce se snaží hledat řešení, navrhují třeba přeměnu poboček v Poštu partner. Státní firma ale tvrdí, že ani taková forma se jí nevyplatí.
12. 4. 2023|

Zdražování dopadá na nemocné, stát se je chystá podpořit

Zdražování stále víc dopadá na diabetiky s nákladnou dietou, pacienty závislé na plicních přístrojích nebo domácí hemodialýze. Někteří proto léčbu odmítají nebo hledají levnější varianty. Ty ale většinou neexistují. I proto resort sociálních věcí připravil podporu pro zdravotně znevýhodněné.
25. 7. 2022|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Pro lidi, kteří kvůli nemoci potřebují být napojeni na přístroje, je zdražování energií velkou zátěží

Zdražování energií v Česku výrazně dopadá i na tisíce pacientů s nemocnými plícemi nebo dýchacími cestami. Ti totiž potřebují k životu přístroje, které jsou připojené na elektřinu. Vedení Národní rady osob se zdravotním postižením proto o podpoře jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí. To teď zvažuje rozšíření mimořádné okamžité pomoci.
3. 7. 2022|

Dva body za neoprávněné parkování na místě pro lidi s handicapem. Přísnější tresty pro řidiče začnou platit od ledna

Řidiči v Česku se musejí od nového roku připravit na vyšší tresty za případné přestupky v dopravě. Dva body dostanou třeba za to, že zaparkují na místě určeném pro lidi se zdravotním postižením. Například v Českých Budějovicích řeší policisté každý rok stovky případů, kdy motoristé zaparkují v prostoru určeném pro lidi s handicapem. Těm tak často působí velké problémy, na jiném místě kvůli nedostatku prostoru totiž parkovat nemohou.
26. 12. 2021|

Do vlaku pomůžou vozíčkářům speciální čety. Objednat je bude třeba s předstihem

Cestování vlakem není ani v roce 2020 pro lidi s handicapem úplně bez obtíží. Správa železnic teď představila mobilní čety, které budou připravené pomoct na všech nádražích v republice. Na dálkových linkách totiž ministerstvo dopravy požaduje nízkopodlažní vozy jen výjimečně.
30. 9. 2020|

Zemřela Taťana Fischerová. Spisovatelce, herečce a političce bylo 72 let

Ve věku 72 let zemřela herečka a spisovatelka Taťana Fischerová. Mezi lety 2002 a 2006 byla také poslankyní a v roce 2013 kandidovala na prezidentku. Řadu let se věnovala taky charitě, působila v nadacích a občanských sdruženích. Vedla Český helsinský výbor.
25. 12. 2019Aktualizováno25. 12. 2019, 18:56|