TÉMA

Krymský most

Kyjev ohlásil zasažení a potopení ruské hlídkové lodi u Krymského mostu

Ukrajině se v noci na úterý podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram. Oficiálně zatím Rusko zprávu nekomentovalo.
5. 3. 2024|

Nad Krymem jsme zničili 38 ukrajinských dronů, tvrdí Rusové. Svědci hlásili exploze

Ruská protivzdušná obrana nad Krymem v noci na neděli zničila 38 ukrajinských bezpilotních letounů, uvedla s odvoláním na ruské ministerstvo obrany agentura TASS. Agentura Reuters informovala o několika silných explozích v oblasti města Feodosija na Krymu a také dočasném uzavření silniční dopravy na Krymském mostě.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 19:13|

Navalnyj nejspíš zemřel přirozenou smrtí, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov prohlásil, že ruský opozičník Alexej Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem přirozenou smrtí. Navalného rodina a spolupracovníci přičítají vinu za jeho smrt šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. Sedmačtyřicetiletý Navalnyj zemřel 16. února, jeho tělo vydaly ruské úřady rodině až tuto sobotu.
25. 2. 2024|

Ukrajinci údajně zničili na Krymu systém protivzdušné obrany S-400

Ukrajina zřejmě zničila ruský systém protivzdušné obrany S-400 u města Jevpatorija na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který ve čtvrtek provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo. Uvedl to zdroj z ukrajinské rozvědky pro agenturu Reuters. Ukrajinská armáda také tvrdí, že poškodila dvě ruské hlídkové lodi v Černém moři. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila jedenáct bezpilotních letounů. Rusové si nemohou být jistí, kde přijde další úder, míní Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:17|

Ukrajinci prozradili, čím loni v říjnu odpálili Krymský most

Ukrajinská armáda poničila loni v říjnu Krymský most pomocí jednadvaceti tun hexogenu, který byl umístěn ve vrstvách balicí fólie. Výbušnou látku na místo dopravil kamion. Pozadí úderu na infrastrukturu okupačních sil teď poodhalil šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Kreml po poničení mostu v odvetě nařídil masivní údery na ukrajinská města včetně Kyjeva.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 14:55|

Ukrajina se přihlásila k útoku na Krymský most, zveřejnila video z dronové operace

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) zveřejnila prostřednictvím americké televizní stanice CNN záběry z útoku experimentálního námořního dronu na Krymský most. Přihlásila se tím k odpovědnosti za něj a varovala, že budou následovat další podobné útoky.
16. 8. 2023|

Ruští turisté dali na sítě záběry z dění po útoku na Krymský most. Prozradili polohu protivzdušné obrany

Nad Krymským mostem, který spojuje nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov s Ruskem, byl v sobotu  vidět kouř. Podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se v místě ozvaly dvě série výbuchů. Okupační správa tvrdí, že v Kerčském průlivu sestřelila celkem tři rakety a že most nebyl poškozen. Místní kanály na platformě Telegram uvádí, že existuje možnost, že most mohl utrpět zásah. Provoz na mostě byl opakovaně přerušen. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“. Ukrajina dění nekomentovala. Do problémů se dostali někteří ruští turisté, kteří z dění u mostu pořídili záběry.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 19:33|

Ukrajinci poničili další „bránu na Krym“. Útoky na mosty mají Rusy zpomalit a odříznout od posil

Ukrajinská armáda zintenzivnila strategické útoky na mosty, které spojují Rusy okupovaná území na jihu Ukrajiny s anektovaným Krymem. Sobotní výbuchy poškodily Čonharský silniční most i Heničeský most v Chersonské oblasti. Ničení komunikací Rusy oslabuje, protože je nutí používat výrazně delší logistické trasy. Podle expertů se Kyjev snaží odříznout ruská vojska na jižní frontě od zásobování a posil dříve, než zahájí novou fázi protiofenzivy. Díky útokům na strategické cíle a po případném odříznutí Krymu by Ukrajinci měli šanci na průlom, míní bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.
7. 8. 2023|

Námořní dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

Námořní dron v noci na sobotu zasáhl ruský tanker plující v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Tanker je poškozen a nemůže samostatně dále plout. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil. Rusko zásah tankeru označilo za „teroristický útok na civilní plavidlo“ ze strany Ukrajiny.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 22:02|

Za oběma útoky na Krymský most stojí ukrajinská tajná služba, přiznal poprvé Kyjev

Na loňském i letošním útoku na Krymský most se podílela ukrajinská tajná služba SBU, potvrdil ve čtvrtek podle agentury Unian tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Most spojuje okupovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Ukrajinská tajná služba se už dříve přihlásila k loňskému útoku. Červencový úder dosud jen ironicky komentovala. Podle informací CNN Kyjev použil k tomuto útoku námořní dron.
3. 8. 2023|

Na Krymu vybuchly sklady munice a paliva i letiště

Okupační úřady na Krymu evakuovaly okolí muničního skladu, odkud jsou hlášeny exploze. Šéf okupační správy je dal do souvislosti s údajným dronovým útokem na poloostrov. Že provedla útok na muniční sklad na Krymu, oznámila i ukrajinská armáda. Obyvatelé Krymu hovoří také o výbuchu na letišti a ve skladu pohonných hmot, píše Ukrajinska pravda. Na Krymském mostě byla zhruba na hodinu přerušena silniční doprava. Při ostřelování na jihu Ukrajiny zemřel podle ruského ministerstva obrany novinář, další pracovníci médií pak utrpěli zranění.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:32|

Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města

Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|

Poškození Krymského mostu je komplikací pro ruská vojska. Je klíčovou zásobovací trasou

Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena. Úplná oprava poškozeného úseku ale má trvat až do podzimu. V noci na pondělí ho vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev. Most je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině a jeho poškození pro ně může znamenat další problémy na jižní frontě.
18. 7. 2023|

Krymský most je silně poškozený, spekuluje se o ukrajinském námořním útoku

Krymský most, který spojuje Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se stal terčem útoku, při němž zemřeli dva lidé. Automobilová část je uzavřena, opravy mohou trvat měsíce. Moskva z ranního výbuchu obvinila Kyjev, ten se k útoku oficiálně nepřihlásil. Zástupce kanceláře Volodymyra Zelenského však uvedl, že nelegální stavby jsou jedním z vojenských cílů. Ukrajinská média i Rusové tvrdí, že most poškodily ukrajinské námořní drony. Okupační úřady prozatím obnovily železniční a lodní dopravu, v noci na úterý pak částečně i automobilovou přepravu.
17. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 05:14|

Zbourat most a stíhat kolaboranty. Ukrajina zveřejnila svou představu Krymu po osvobození

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov představil plán kroků, které chce Kyjev podniknout poté, co získá zpět kontrolu nad okupovaným Krymem. Obsahuje mimo jiné záměr zbourat strategický most, který spojuje okupovaný černomořský poloostrov s Ruskem, nebo trestní stíhání Ukrajinců, kteří pracovali pro ruskou správu Krymu. Danilov plán zveřejnil v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na jarní protiofenzivu v naději, že po více než 13 měsících války dosáhne nových rozhodujících úspěchů a ukončí ruskou invazi. Informovala o tom agentura AP.
2. 4. 2023|

Prezident Zelenskyj tvrdí, že si Kyjev útok na Krymský most neobjednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřel účast Kyjeva na výbuchu, který vážně poškodil Krymský most (označovaný také Kerčský), spojující Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským poloostrovem. V televizním rozhovoru naznačil, že v pozadí výbuchu mohla být rivalita mezi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva připsala explozi ukrajinské rozvědce.
20. 10. 2022|

Ukrajinská armáda se pomalu blíží k Chersonu, Rusové chtějí odvézt obyvatele

Ukrajinské jednotky se na jihu země přibližují k strategickému městu Cherson, které od začátku letošní invaze ovládají ruské jednotky. Z něj by měli během pátku dorazit první odvlečení lidé do ruského Rostovského regionu. O „evakuaci“ kvůli postupu Ukrajinců požádala tamní dosazená kolaborantská správa, což je v rozporu s mezinárodním právem. V dalších týdnech ve městě očekávají vojenští experti zásadní a dlouhé boje. Za poslední měsíc podle tamních úřadů osvobodila ukrajinská armáda přes šest stovek vesnic, mnoho z nich právě na jihu.
14. 10. 2022|

Před poškozeným Krymským mostem se tvoří kolony kamionů

Až pět dní čekají řidiči kamionů na nalodění na trajekt, který je převeze z okupovaného Krymu do Ruska. Na odbavení jich čeká na letišti u Kerčské úžiny víc než tisícovka. Náhradní dopravu musí použít poté, co most poničily výbuchy, a výrazně tak ztížily spojení s anektovaným poloostrovem. Oprava mostu má být podle nařízení ruské vlády dokončena nejpozději do července příštího roku.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 10:15|

Rusům se na frontě nedaří, tak si chladí žáhu na civilistech, řekl Zelenského poradce ČT

Motivem ruských raketových útoků na ukrajinská města je neúspěch na frontě, myslí si poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. V rozhovoru pro Českou televizi dodal, že útok na Kerčský most je pouze záminkou a podle něj za ním stojí spory uvnitř ruských tajných služeb. O eskalaci událostí od poničení strategické ruské spojnice s okupovaným poloostrovem Krym s Podoljakem hovořila spolupracovnice České televize Julie Netidovová.
12. 10. 2022|

Zadrželi jsme osm podezřelých z útoku na Kerčský most, tvrdí ruská tajná služba

Rusko předložilo vlastní verzi víkendového incidentu na Kerčském mostě, který zemi spojuje s anektovaným Krymem. Tajná služba FSB oznámila, že zadržela pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie, jež z útoku podezřívá. Za organizátora označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 13:43|

Ruské rakety opět dopadaly na ukrajinská města. Zasaženo už bylo asi třicet procent energetické infrastruktury

Nejméně dvacet mrtvých a 108 raněných si vyžádaly pondělní ruské útoky na ukrajinská města, hlásí ukrajinská média s odvoláním na záchranáře. V noci na úterý či v úterý se opět staly terčem nových ruských útoků Lvov, Záporoží, Oděsa a tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti, cílem palby raketometů a těžkých děl byla i Dněpropetrovská oblast. Tyto útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Skupina G7 na úterním mimořádném jednání ruské útoky odsoudila a uvedla, že šéf Kremlu Vladimir Putin se z nich bude zodpovídat.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:39|

Musíme vyzbrojit Ukrajinu protiraketovými systémy, vyzývá Šedivý

Poslední ruské útoky na Ukrajině ukazují, že by měla Evropa posílit dodávky protiraketových systémů, apeloval v pořadu Události, komentáře armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý. Podle šéfa sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) je v této souvislosti vhodné podpořit memorandum, které by označilo Rusko jako teroristický stát. Předseda sněmovního obranného výboru Lubomír Metnar (za ANO) míní, že Česko by se mělo zaměřit na posílení dodávek zbraní a tlaku na šéfa Kremlu Vladimira Putina k zahájení mírových jednání.
11. 10. 2022|

Co způsobilo výbuch na Krymském mostě? Experti vyvracejí teorii o výbušnině v kamionu

Detaily o výbuchu na Krymském mostě provází řada hypotéz. Zprávy o tom, jak přesně byla strategická spojnice na Ruskem okupovaný poloostrov poškozena, se liší. Verzí je zatím několik, žádnou z nich ale v tuto chvíli nemůžou odborníci zcela potvrdit.
11. 10. 2022|

Za výbuchem na Krymském mostě stojí ukrajinská tajná služba, tvrdí The New York Times. Putin si myslí totéž

Sobotní explozi na Krymském mostě spojujícím anektovaný Krymský poloostrov s Ruskem zorganizovaly ukrajinské tajné služby. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ukrajinského představitele o tom informoval list The New York Times (NYT). Za viníka ukrajinskou rozvědku v neděli večer označil i ruský vůdce Vladimir Putin. Výbuch označil za teroristický čin. Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Kyjev sám se k zodpovědnosti nepřihlásil.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 20:13|