TÉMA

Letoun

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Zóna ČT24: Izrael využil proti íránskému útoku letouny F-35. Nazývají je „mocné“

Bojové letouny americké výroby F-35 se stávají novým standardem Severoatlantické aliance. Prozatím jediným ostrým nasazením této budoucnosti vzdušného boje je Blízký východ. Ve svém arzenálu je má Izrael, který je zatím naposledy využil v noci na neděli proti íránskému útoku. Právě ten byl hlavním tématem pořadu Zóna ČT24 o bezpečnosti a výzvách dnešního světa.
14. 4. 2024|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Dvacet tisíc kilometrů ve vzduchu s historickým letounem. Pilot si z Austrálie dovezl československé Aero 145

Letěl přes půl zeměkoule z Austrálie do Česka. Pilot Richard Santus se s letounem československé výroby Aero 145 vrátil do tuzemska po stejné trase, kudy před 63 lety stroj letěl na opačný kraj světa z Kunovic, kde stroj vyrobili. Letoun si přivezl pro své muzeum v Podhořanech na Chrudimsku, kde si jej veřejnost může prohlédnout od pondělního večera.
29. 1. 2024|

Nejdůležitější bude ochrana informací, říká o zavádění F-35 do výzbroje generál Hromek

Přípravy na zavedení letounů F-35 do výzbroje české armády bude mít na starosti generál ve výslužbě Petr Hromek. České televizi to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hromek bude zodpovídat třeba za harmonogram projektu. Vláda nákup nadzvukových letounů páté generace schválila v září. I s úpravami infrastruktury přijde na 150 miliard korun. Smlouvy se Spojenými státy musí být podepsané do března.
19. 12. 2023|

Zóna ČT24: Čeští vojáci působí na Sinaji už dekádu. Práci s letouny CASA ovlivňuje pouštní vedro i písek

Česká armáda na egyptském Sinaji působí již deset let. Vojáci zde pomocí letounu CASA hlídají dodržování mírové dohody mezi Káhirou a Jeruzalémem. Při své práci si museli zvyknout na práci v pouštním terénu, silné vedro, ale i všudypřítomný písek, který proniká do součástek letadla. Vedení mise si působení českých vojáků na Sinaji podle náčelníka českého generálního štábu Karla Řehky velmi cení. Podobné ohlasy zní také z Egypta nebo Izraele. Pořad Zóna ČT24 se věnoval působení českých vojáků na Sinaji.
17. 12. 2023|

Z českobudějovického letiště zmizí MiG-23 Tygr, kraj ho vrátí historikům do Prahy

Z českobudějovického letiště zmizí jeho symbol, pamětní MiG-23 Tygr. Kraj ho vrátí Vojenskému historickému ústavu v Praze. Podle pamětníků a historiků se tím ale z místa ztratí důležitý odkaz na vojenskou historii letiště.
12. 12. 2023|

Ministerstvo obrany jedná s brazilským Embraerem o nákupu letounů C-390

Česká armáda by mohla mít dvě proudová transportní letadla s násobně vyšší kapacitou i rychlostí oproti dosud největším transportním letounům. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo jednání s brazilským Embraerem o nákupu typu C-390 Millenium. Jak úřad připomněl, subdodavatelem Embraeru pro výrobu C-390 je i Aero Vodochody.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 11:59|

Norsko daruje Ukrajině stíhačky F-16. S výcvikem pomohou Portugalsko nebo Spojené státy

Skupina zemí, které chtějí pomoci Ukrajině s používáním amerických bojových letounů F-16, se ve čtvrtek rozšířila. Norský premiér Jonas Gahr Störe v Kyjevě oznámil, že jeho země Ukrajině daruje tyto stíhačky. Přesný počet letounů, které Kyjev od severské země dostane, však neuvedl. Ve večerních hodinách pak Pentagon oznámil, že Spojené státy mají v plánu začít s výcvikem ukrajinských pilotů, aby byli schopni stroje americké provenience používat. Ochotu zapojit se do výcviku Ukrajinců potvrdilo i Portugalsko.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 21:35|

Ukrajina je blíž k získání stíhaček F-16. Spojené státy povolily jejich přesun z Dánska a Nizozemska

Nizozemsko a Dánsko budou moci Ukrajině poskytnout stíhačky F-16. Obě země získaly povolení od Spojených států, jejichž souhlas je k takovému kroku nutný. Kyjev by měl letadla získat, jakmile jeho piloti dokončí výcvik, který začal tento měsíc. První piloty bojeschopné na nových strojích by Ukrajina mohla mít k dispozici začátkem příštího roku.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 11:54|

V Praze přistál a znovu z ní odletěl první letoun nové přímé linky mezi Českem a Tchaj-wanem

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájila svůj provoz. První letadlo dopravce China Airlines přiletělo z Tchaj-wanu ve středu před sedmou hodinou ráno, opačným směrem se vydalo v poledne. První let směrem do Prahy byl téměř vyprodaný. A stejně to vypadá až do října. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) může linka posouvat demokracii jak v Česku, tak na Tchaj-wanu. O zavedení linky se jednalo patnáct let.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 21:40|

Ukrajina, Británie, Švédsko a Kanada žalují Írán kvůli sestřelení letadla z ledna 2020

Ukrajina, Británie, Švédsko a Kanada požádaly Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby zahájil proces s Íránem za sestřelení ukrajinského dopravního letadla z ledna 2020. Podle soudu uvádějí, že Írán porušil své závazky v oblasti civilního letectví, a požadují odškodnění pozůstalých, informují tiskové agentury. Při havárii tehdy zemřelo 176 lidí a Teherán později přiznal, že stroj omylem sestřelila jeho protivzdušná obrana.
5. 7. 2023|

Americká vláda schválila možný prodej stíhaček F-35 české armádě

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě za odhadovanou cenu 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliard korun). Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace. Česká vláda dostane konkrétní návrh dohody na stůl do 1. října a následně rozhodne o jejím schválení či neschválení, uvedlo české ministerstvo obrany v tiskové zprávě poskytnuté ČTK.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 23:01|

Peníze utratíme smysluplně, řekla Černochová k armádním zakázkám. Opozice bude nákupy kontrolovat, ujistil Růžička

Poslanci ve středu v úvodním kole podpořili vládní novelu, která Česko zavazuje vynakládat každoročně na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Po definitivním schválení předlohy by mohly příjmy obrany v roce 2024 vzrůst zhruba o dvacet miliard. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní resort připravuje velké strategické projekty, jde zejména o pořízení nových tanků nebo stíhaček. Opoziční hnutí ANO s navýšením rozpočtu na obranu souhlasí, nákupy techniky ale hodlá důkladně sledovat, dodal jeho poslanec a  místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička. O modernizaci armády spolu debatovali v Událostech, komentářích.
10. 2. 2023|

Na Den otevřených hangárů na letiště Líně, kde může stát gigafactory, přišly tisíce lidí

Tisíce lidí v sobotu přišly na Den otevřených hangárů na záložní vojenské letiště v Líních u Plzně. Mohli si prohlédnout historickou i současnou leteckou techniku a zároveň podpořit zachování letiště, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje vybudování továrny na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory. Akce podle pořadatelů nebyla protestem a nezazněly na ní žádné proslovy. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je stavba gigafactory velkou příležitostí, klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu.
4. 2. 2023|

Kanada koupí desítky letounů F-35 za stovky miliard korun

Kanada koupí osmaosmdesát bojových letounů F-35 od americké společností Lockheed Martin za 14,2 miliardy dolarů (317 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž půjde o největší investici do kanadského letectva za více než třicet let. O nákupu stejného typu letounů jedná se Spojenými státy také Česko.
9. 1. 2023|

Slovensko dojednává s Američany, jak předat Ukrajině bitevníky MiG-29

Slovensko je připraveno předat Ukrajině stíhací letouny MiG-29. Agentuře Interfax-Ukrajina to řekl ministr zahraničí Rastislav Káčer, podle něhož trojice ministrů minulý týden tuto problematiku v Kyjevě probrala s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Káčer rovněž uvedl, že na Slovensku se v pondělí otevírá opravárenská základna pro poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku.
12. 12. 2022|

Česko by mohlo od Německa získat tanky Leopard, řekla Černochová

Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jednání je podle ní na dobré cestě. Prozradila, že armáda by měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.
11. 5. 2022|

Česká armáda dostala nový letoun CASA. Kvůli závadě přistál se zpožděním

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál v úterý večer první ze dvou nových transportních letounů CASA pro českou armádu. Modernizovaný model doplní současnou flotilu čtyř letounů. Armáda za dvě letadla zaplatí přes dvě miliardy korun, v ceně je i pozemní vybavení, náhradní díly a školení personálu. Druhý stroj by vojsko mělo převzít na konci června. Další čtyři letadla CASA už armáda má.
19. 5. 2021|

Vietnam si pořídí dvanáct nových letounů z Česka. Podepsal smlouvu s Aero Vodochody

Vietnam koupí dvanáct nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Společnost Omnipol o tom informovala na svém webu. Zájem o stroje potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi jako s Vietnamem.
15. 2. 2021|

Letadla Boeing 737 MAX mohou létat nad EU. Firma loni vykázala rekordní ztrátu

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví schválila obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX. Zákaz pro tento typ amerického letounu v Unii trval 22 měsíců. Stejný krok ve středu ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví. Firma loni vykázala rekordní ztrátu 11,94 miliardy dolarů (256,3 miliardy korun). Boeing také pozdrží výrobu nového typu 777X. Letecký dopravce Smartwings nasadí první letoun Boeing 737 MAX 8 během února.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 15:49|

Indonéské námořnictvo vylovilo černou skříňku zříceného letadla

Potápěči indonéského námořnictva vylovili z Jávského moře černou skříňku Boeingu 737-500, který v sobotu havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Informovala o tom s odvoláním na mluvčího námořnictva agentura Reuters.
12. 1. 2021|

Na východě Ukrajiny se zřítil vojenský letoun, 25 mrtvých

25 lidí zahynulo, když se v pátek večer na východě Ukrajiny zřítil vojenský letoun. Antonov An-26 podle ukrajinské civilní ochrany havaroval u města Čugujev v Charkovské oblasti. Dva lidé údajně neštěstí přežili. Podle ukrajinských úřadů šlo o cvičný let. Na místě jsou záchranáři, v sobotu tam dorazí prezident Volodymyr Zelenskyj.
25. 9. 2020|

Írán poskytl Ukrajině přístup k černým skříňkám letu PS752. Popírá obvinění, že boeing sestřelil

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy letu PS752. Ukrajinští experti podle ministra zahraničí Vadyma Prystajka získali přístup k jeho černým skříňkám. Kde bude jejich obsah analyzován, nebylo podle něj zatím rozhodnuto. Írán znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský stroj sestřelila jeho raketa.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 18:33|