TÉMA

Parlamentní listy

Policie navrhla obžalovat učitelku za popírání války na Ukrajině, píší Seznam Zprávy

Policie navrhla obžalovat učitelku základní školy z Prahy 6, která je obviněná za to, že při výuce popírala válku na Ukrajině. Informuje o tom portál Seznam Zprávy, který na případ upozornil loni v dubnu. Češtinářku, která ve škole již dostala výpověď, policie obvinila letos v lednu. Nyní kriminalisté vyšetřování ukončili a navrhují případ poslat k soudu.
28. 3. 2023|

Tanků v ulicích se bát nemusíme, dojde ale k útokům v digitálním prostředí, říká Kartous o ruských dezinformacích

Říkají si bojovníci proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Bohumil Kartous patří mezi České elfy, kteří aktivně vyhledávají, analyzují a uvádějí na pravou míru dezinformace, které působí na českou veřejnost. Teď jsou to především zprávy týkající se výbuchu ve Vrběticích a česko-ruského konfliktu. O tom, jak tyto dezinformace číst a co může následovat, mluvil Kartous s pořadem Newsroom ČT24.
27. 4. 2021|
Rozhovor Newsroomu

Na hraně řemesla a za hranou etiky. Tak podle teoretika Motala pracují Parlamentní listy

Přinášejí témata, na která slyší lidé nevěřící demokracii, tradičním médiím a tradičním politickým stranám. Vydávají zprávy bez kontextu, informace dostatečně neověřují a neodlišují fakta od názorů. To vše jsou podle odborníka na etiku médií z Masarykovy univerzity Jana Motala Parlamentní listy. Pro Newsroom ČT24 médium rozebíral, protože se začalo vážně mluvit o jeho možném prodeji. Souvislosti přinesl pořad v neděli.
10. 2. 2020|

Prodej Parlamentních listů? Nabízí se novinářské dno, ale i velká moc, říkají odborníci

Politický bulvár, politická inzerce, blogová platforma, most od dezinformačních médií k těm mainstreamovým. Tak novináři a mediální odborníci označují Parlamentní listy. Na české mediální scéně jsou už víc než deset let, teď se mluví o jejich možném prodeji. Zprávu v týdnu přinesl server Info.cz. Senátor Ivo Valenta a většinový majitel Parlamentních listů České televizi potvrdil, že dostal nabídku na odkup jeho podílu. Kdo by o web mohl mít zájem a co vše by s tímto médiem nový majitel získal?
9. 2. 2020|

Parlamentní listy na prodej? Zájemce si koupí sílu pětiny internetové populace, říká mediální odborník Josef Šlerka

Parlamentní listy – kontroverzní web s často vulgárními titulky – je na prodej. Většinový vlastník, kterým je senátor Ivo Valenta (nestr., klub ODS), řekl webu Info.cz, že eviduje vážného zájemce. Zároveň ale dal najevo, že by případná otázka prodeje nebyla bezprostřední záležitostí.
7. 2. 2020|

Praktiky Parlamentních listů podle rozsudku soudu: Démonizace, manipulace a apel na strach

Vydavatel serveru Parlamentní listy neuspěl u soudu s žalobou na server Forum 24. Ten loni v prosinci vydal názorový text s titulkem „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“. Vydavatel Parlamentních listů žádal omluvu. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal. Přečtěte si aktuální rozsudek o pověsti kontroverzního webu, který si vyžádala redakce pořadu Newsroom ČT24 podle zákona o svobodném přístupu k informacím.
20. 12. 2019|