TÉMA

Anis Amri

Německý soud poslal na doživotí muže, který loni vjel do masopustního průvodu

Soud v Německu uložil doživotní trest vězení muži, který loni v únoru úmyslně najel autem do karnevalového průvodu v západoněmeckém městě Volkmarsen a zranil nejméně 88 lidí včetně 26 dětí. Soudce tak vyhověl požadavku státního zastupitelství, podle nějž nepřipadal nižší trest v úvahu, protože obžalovaný jednal zákeřně, nebezpečně a z nízkých pohnutek. Doživotní vězení je nejvyšším trestem udělovaným v Německu.
16. 12. 2021|

Útok v Berlíně umožnila série pochybení, vyvrcholila ukončením sledování útočníka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Prohlásil to předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku. Berlínští zákonodárci se ve své práci shodli s kolegy z vyšetřovacího výboru Spolkového sněmu, kteří ve své závěrečné zprávě z letošního června dospěli ke stejným zjištěním.
9. 8. 2021|

Radikální imám a údajný šéf německé odnože IS dostal dlouholetý trest vězení

Radikální imám abú Valá, který je považován za šéfa německé odnože teroristické organizace Islámský stát (IS), by měl jít na 10,5 roku do vězení. Rozhodl o tom soud v dolnosaském Celle, který 37letého Iráčana potrestal za členství v teroristické síti a za podporu terorismu.
24. 2. 2021|

Tři roky od útoku na vánoční trh v Berlíně stále vyplouvají nové informace

Německo si letos připomíná třetí výročí nejhoršího teroristického útoku ve svých dějinách. V roce 2016 na vánoční trh v centru Berlína zaútočil uneseným kamionem islamista tuniského původu Anis Amri. Zabil dvanáct lidí, mezi nimi i jednu Češku. I teď se objevují nové okolnosti útoku, včetně možných pochybení německých bezpečnostních sil.
20. 12. 2019|