TÉMA

Jiří Mayer

S covidem už pomáhá bamlanivimab, příští týden dorazí lék od Regeneronu

Ulevit přetíženým nemocnicím by mohly nové léky. Příští čtvrtek má dorazit látka od firmy Regeneron. Už tři týdny mohou čeští lékaři pacientům s covidem podávat bamlanivimab, který brání vážnému průběhu nemoci. Zatím ho v nemocnicích dostalo několik desítek pacientů. Většina dávek je stále ve skladech.
20. 3. 2021|

Brněnským lékařům se osvědčila u onkologických pacientů s covidem kombinace remdesiviru a plazmy

Možný průlom v léčbě těžce nemocných hematoonkologických pacientů, kteří se nakazili covidem-19, představili lékaři z Fakultní nemocnice Brno. Od začátku roku podali 28 lidem přípravek kombinující remdesivir a rekonvalescentní plazmu. U všech se zdravotní stav výrazně zlepšil, nebo se z covidu uzdravili úplně.
5. 3. 2021|

Čeští lékaři vyzkoušeli převratnou buněčnou terapii. Na maraton to není, ale pracuji, popsal pacient

Buněčnou terapii použila asi před rokem poprvé v Česku Fakultní nemocnice Brno u pacienta s rakovinou hrudních mízních uzlin. Nyní padesátiletý Petr Ryzí měl před sebou několik měsíců života. Po podání terapie se mu ulevilo a teď je jeho stav podle lékařů velmi dobrý. Nemocnice podala léčbu, která stojí kolem deseti milionů, už 14 lidem.
25. 2. 2021|

Muži s rakovinou nechala nemocnice v Brně geneticky upravit bílé krvinky. Léčba pomohla

Fakultní nemocnice Brno poprvé použila proti nádoru buněčnou genovou terapii. Pacient, kterému předtím nepomáhala chemoterapie, tak mohl před Vánoci domů, oznámil mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj jde o mimořádný úspěch lékařů.
20. 12. 2019|