TÉMA

Martin Kuchař

Kanabinoid HHC může u mladých lidí způsobit duševní problémy, říká odborník VŠCHT Kuchař

Vláda má ve středu odpoledne jednat o možnosti regulace látky HHC. Kanabinoidní látka se dá volně koupit v pouličních automatech nebo večerkách například v podobě cukrovinek, její kvalita není navíc nijak kontrolovaná. V Česku poslední dobou přibývá případů předávkování HHC. Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pro ČT řekl, že kanabinoid může u mladých lidí vyvolat duševní změny, riziko představují i možné zbytky těžkých kovů a jiných látek po nedostatečné finální úpravě HHC.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:13|

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|

Chystají se nová pravidla prodeje kratomu. Vzorky návykové látky odhalily i salmonelózu

Ministerstvo zdravotnictví chystá nová pravidla prodeje kratomu. Stimulant, který podle odhadů užívá v Česku asi sto tisíc lidí, je teď volně dostupný. Mnozí odborníci varují před závislostí. Novela zákona by látku zařadila na seznam, pro který platí přísná regulace. Do té doby ji chce ministerstvo zakázat.
27. 6. 2023|

Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 15:09|