TÉMA

Ondřej Feber

Opozice nevylučuje kvůli úspornému balíčku obstrukce, premiér připouští jen technické změny

Opozice zřejmě příští týden neprosadí ve sněmovně debatu o konsolidačním balíčku, který ve čtvrtek představila vláda. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že diskuzi v dolní komoře prozatím odmítá, jelikož návrhy ještě nejsou dokončené. Plánovaná úspora minimálně 94 miliard pro příští rok je ale podle něj garantovaná. Opozice nevylučuje obstrukce – kritizuje hlavně zvýšení některých daní nebo růst odvodů pro OSVČ. Z ministerstev mezitím přichází podrobnosti vztažené k úspornému balíčku.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 23:00|

Moravskoslezská policie obvinila čtyři lidi z ovlivňování veřejných zakázek

Z ovlivňování průběhu veřejných zakázek moravskoslezští policisté obvinili čtyři lidi. Organizátora, osmatřicetiletého muže z Karvinska, soud poslal do vazby. Zbytek je stíhán na svobodě. Kriminalisté složitý případ pěti podezřelých tendrů rozplétali rok. Má jít o rekonstrukce škol, školek nebo obytného domu v Havířově. Obviněným v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.
17. 6. 2022|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Odměny pěstounů vzrostou a kojenecké ústavy čeká rušení, schválil Senát

Odměny pěstounů vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Zvýší se také státní příspěvky na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. A v podstatě zaniknou takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna nebude možné s některými výjimkami umísťovat do ústavní péče nejmenší děti. Všechny tyto změny přinese novela o sociálně-právní ochraně dětí, kterou schválil Senát. Senátoři také podpořili další projednávání novely, která má zavést místní příslušnosti exekutorů, a to podle krajů.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:13|

Zákon, který má umožnit dostavbu Dukovan, se vrací do sněmovny. Senátoři chtějí bezpečnostní pojistky

Senát vrátil do Poslanecké sněmovny zákon o přechodu k nízkouhlíkové energetice, který má umožnit stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Členové horní komory chtějí, aby se do zákona dostaly silnější bezpečnostní prvky při výběru dodavatelů stavby. Senátoři také schválili zakotvení práva bránit se zbraní v Listině základních práv a svobod.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 19:57|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Kandidáti STAN uspěli ve druhém kole všude, vládní koalice v jediném obvodě. Se Senátem se loučí i Štěch

V senátních volbách v roce 2020 zvítězilo hnutí STAN. Ve vítězství proměnili jeho kandidáti účast ve druhém kole ve všech deseti obvodech, kde postoupili, dalšího jednoho senátora získali Starostové již v prvním kole. Druhá ODS má pět nových senátorů. Mnohem hůře dopadly vládní strany, které uspěly v jediném senátním obvodu.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 20:49|

Těsný souboj v Karviné ovládl Ondřej Feber z ANO. Zvítězil o 84 hlasů

Senátorem v karvinském senátním obvodu bude Ondřej Feber z hnutí ANO, který ve druhém kole senátních voleb porazil stávajícího karvinského senátora Radka Sušila z ČSSD o pouhých 84 hlasů. Feber ve druhém kole získal 50,62 procenta a celkově 3412 platných hlasů, Sušil pak 49,37 procenta a 3328 hlasů.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 18:57|

Senátní duel na Karvinsku: O křeslo v horní komoře se utkají Ondřej Feber a Radek Sušil

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 75 – Karviná se utkají starosta Stonavy Ondřej Feber (ANO) a obhajující senátor a lékař Radek Sušil (ČSSD). Febera v prvním kole volilo 26,12 procenta hlasujících, Sušila 14,88 procenta. Volební účast dosáhla 26,44 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

STAN je provizorním vítězem senátních voleb, jisté má zatím jedno křeslo. Nejvíce ztratila ČSSD

Jedno staronové křeslo v Senátu má již nyní jisté STAN, jehož děčínský senátor Zbyněk Linhart dostal v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. Starostové zároveň budou mít spolu s ODS nejpočetnější zastoupení ve druhém kole, které proběhne 9. a 10. října. Početné bude i zastoupení ANO a lidovců. Naopak ČSSD může doufat maximálně ve čtyři senátní křesla. Obhajovala jich přitom deset.
3. 10. 2020|

Obhajující senátor Radek Sušil postupuje v obvodu Karviná z druhého místa. Vyzyvatelem mu bude Ondřej Feber z ANO

O post senátora za volební obvod Karviná se ve druhém kole utkají Ondřej Feber z hnutí ANO a Radek Sušil z ČSSD. První jmenovaný, který už dříve zasedl v senátorské funkci, získal po sečtení všech okrsků 26,12 procenta. Na druhém místě je současný senátor za karvinský obvod Radek Sušil se 14,88 procenta platných hlasů.
3. 10. 2020|

Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 15:09|