TÉMA

Krajský soud v Českých Budějovicích

Mladíka, který hrozil spolužačce v Krumlově zabitím, poslal soud nepravomocně do vězení

Bývalého studenta uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově, který vyhrožoval zabitím své spolužačce, v úterý poslal Krajský soud v Českých Budějovicích na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, jeho obhájce se na místě odvolal. Případ bude dále řešit Vrchní soud v Praze.
26. 9. 2023|

Jindřichohradecké místní dráhy jsou opět v konkurzu. Firma nemá zpět ani jednu licenci

Českobudějovický krajský soud prohlásil konkurz na zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), zamítl návrh firmy na povolení reorganizace. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Firma je od loňského podzimu v úpadku a v říjnu zastavila provoz vlaků na úzkokolejce.
12. 9. 2023|

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.
5. 9. 2023|

Pořadatel protivládních demonstrací Vrabel se odvolal proti podmínce za šíření poplašné zprávy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel nesouhlasí se čtyřměsíční podmínkou za šíření poplašné zprávy. Proti dubnovému rozsudku podal odvolání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Soud potrestal Vrabela za jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku. Podle soudce mohly v části společnosti vyvolat obavy. Muž obvinění odmítl, jeho slova podle něj byla vytržená z kontextu.
25. 5. 2023|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.
3. 2. 2023|

Obce se pouští do záchrany Jindřichohradecké úzkokolejky. Vozit by měla hlavně turisty

Města na Jindřichohradecku chtějí společně zachránit tamní úzkokolejnou dráhu, takzvanou Jindřichohradeckou úzkokolejku. Firma, která ji do minulého roku vlastnila a provozovala, je totiž v insolvenci. Technická památka je tak momentálně mimo provoz. Obce, jejichž katastry dráha prochází, chtějí na úzkorozchodné koleje vlaky vrátit, zřejmě by už ale nezajišťovaly dopravu v původním rozsahu, vozily by hlavně turisty.
12. 1. 2023|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Provozovatel jindřichohradecké úzkokolejky jde do úpadku. Soud reorganizaci zamítl

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje dopravu na úzkokolejce, je v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích, reorganizaci zamítl. Soud má pochybnosti o pravdivosti údajů, které firma uvedla ohledně své finanční situace. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma JHMD nasadila od pondělí místo vlaků autobusy. Vypršela jí platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, dlužila přes 160 milionů korun.
6. 10. 2022|

Jde o bezpečnost chodců a cyklistů, nejen o auta, rozhodl soud o zpřístupnění lesní cesty

Při rozhodování o veřejně přístupných komunikacích nelze myslet jen na řidiče aut, ale také na chodce, cyklisty a jejich bezpečnost. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti obce Hrazany na Písecku ve sporu kvůli zatarasené lesní cestě oborou Pekárkův mlýn od zážitkového parku Zeměráj směrem na Klisinec. Krajský soud v Českých Budějovicích původně rozhodl, že lesní cesta není veřejně přístupnou účelovou komunikací, protože lze alternativně použít o něco delší trasu po silnici.
29. 6. 2022|

Soud potvrdil ženě 18 let a devět měsíců vězení za vraždu matky a dcery

Odvolací soud potvrdil trest vězení ve výši 18 let a 9 měsíců ženě z Českých Budějovic, která ubodala svou matku a dvouletou dceru. Obžalovaná usilovala o nižší trest i mírnější typ věznice. Podle soudu to ale nebylo možné vzhledem k závažnosti spáchaného skutku. Rozsudek je pravomocný.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 12:39|

Za vraždu těhotné ženy udělil soud trest 26 let za mřížemi

Za vraždu těhotné ženy v Netolicích na Prachaticku poslal Krajský soud v Českých Budějovicích Pavla Brože na 26 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Muž už jednu vraždu spáchal v roce 2006. Státní zástupce navrhl výjimečný trest na horní hranici sazby, naopak obhájkyně chtěla, aby byl Brož zproštěn obžaloby v plném rozsahu, pro nepřímé důkazy.
21. 1. 2022|

Farnosti Lutová se zřejmě vrátí několik rybníků. Rybářství Třeboň neuspělo u Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Rybářství Třeboň, několik rybníků a pozemků nedaleko Chlumu u Třeboně se tak nejspíš vrátí farnosti Lutová. Firma neuspěla ani s návrhem na zrušení části zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Soudy podle nálezu neporušily základní práva firmy a správně upřednostnily nárok farnosti na vrácení jejího historického majetku.
21. 12. 2021|

Soud poslal vydavatelství Mladá fronta opět do konkurzu

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Jaromír Soukup Consulting, na povolení reorganizace. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.
23. 9. 2021|

Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.
21. 9. 2021|

Bývalá vagonka Legios jde podruhé do konkurzu, dluží více než miliardu korun

Věřitelé firmy Heavy Machinery Services (HMS) rozhodli, že firma už podruhé skončí v konkurzu. Hlasování o reorganizaci při jednání na Krajském soudu v Českých Budějovicích nikdo nenavrhl. Věřitelé by tak mohli po letech dostat peníze za pohledávky. Firma je v insolvenci, dluží asi 1,1 miliardy korun, řekla insolvenční správkyně Petra Hýsková.
11. 6. 2021|

Dostavba dálnice D3 u Tábora musí počkat, soud vydal předběžné opatření

Silničáři musí počkat s dostavbou úseku rozestavěné dálnice D3 u Tábora. Krajský soud v Českých Budějovicích vydal odkladný účinek proti rozhodnutí krajského úřadu o tom, že stát může vyvlastnit pozemky. Informoval o tom Pavel Bratránek, majitel pozemků motocentra u rozestavěné dálnice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počká na správní lhůtu šedesát dní, potom je připravené pokračovat v přípravách.
23. 3. 2021|

Nutit člověka při výslechu k přiznání je podle soudu kázeňský přestupek

Krajský soud v Českých Budějovicích i napodruhé osvobodil českobudějovického policistu, který podle vyšetřovatelů spolu se svým kolegou nutil při výslechu k přiznání romského recidivistu. Podle soudu mohl policista spáchat kázeňský přestupek a případ znovu předal k posouzení jeho nadřízeným. Krajský soud tak rozhodl navzdory loňskému verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého odvolací soud posoudil jednání policisty příliš benevolentně. To si myslí také nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který s novým rozsudkem nesouhlasí a v případu se znovu obrátil na Nejvyšší soud.
25. 2. 2021|

Soud ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta

Krajský soud v Českých Budějovicích v úterý ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta, které je od května v insolvenci. Věřitelé žádají od vydavatelství dlužnou částku přibližně 400 milionů korun. Soud vyhověl návrhu insolvenční správkyně, která požadovala ukončení provozu.
22. 12. 2020|

Soud potvrdil dočasné odebrání dítěte, které matka odmítla nechat po úrazu očkovat proti tetanu

Dívka, kterou poranil kůň, má být kvůli očkování proti tetanu předána do péče českobudějovické nemocnice. V odvolacím řízení tak rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Matka dítěte, která s očkováním nesouhlasí, svoji dceru schovává. Případem se bude zabývat Ústavní soud, k němuž rodina podá stížnost.
8. 12. 2020|

Vrchní soud odmítl, aby úpadek Mladé fronty řešil pražský soud. Řízení bude pokračovat v Českých Budějovicích

Vrchní soud v Praze odmítl návrh Krajského soudu v Českých Budějovicích, aby insolvenční řízení s vydavatelstvím Mladá fronta převzal Městský soud v Praze. Důvody pro přechod insolvenčního řízení do Prahy považuje vrchní soud za nedostatečné. S přesunem řízení nesouhlasila ani společnost Mladá fronta, ani insolvenční správkyně. Řízení bude pokračovat v Českých Budějovicích, plyne z údajů v insolvenčním rejstříku.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 14:02|

Cisterciáci z Vyššího Brodu nemají vracet státu přes tisíc hektarů pozemků

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá podle rozhodnutí soudu vracet státu 1100 hektarů lesních a zemědělských pozemků, které získalo v církevních restitucích. Krajský soud v Českých Budějovicích tak rozhodl v případu, v němž Státní pozemkový úřad (SPÚ) začal obnovovat správní řízení, v nichž byl řádu majetek vydán. Tento postup soud zrušil. Rozhodnutí bude pravomocné, až ho soud doručí oběma stranám. SPÚ podá proti rozhodnutí kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
19. 12. 2019|