TÉMA

Prodejna

Ukrajinská vesnice, ze které místní opět chtějí mít místo k životu. Pomáhají si, jak mohou

V ukrajinské vesnici Kotljareve žije 1500 lidí. Sedmdesát místních mužů odešlo válčit. Jak se žije těm, kteří v ní zůstali, natáčel zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan.
27. 6. 2023|

Škoda po požáru prodejny v Tehovci u Prahy je 60 milionů, na místě jsou vyšetřovatelé

Hasiči pokračují v likvidaci požáru, který ve středu večer zachvátil prodejnu se zahradní technikou Hecht v Tehovci u Prahy. Postupně snížili stupeň poplachu z nejvyššího čtvrtého až na první a dohašují ohniska. Předpokládaná škoda je 60 milionů korun, příčina zatím není známa. Na místě pracují vyšetřovatelé. Většina jednotek už odjela, zásah ale ještě neskončil. O dalším postupu se rozhodne po kontrole v 18:00, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 14:42|

Obce trápí mizející služby, zejména obchody. Podle Síkely může pomoci dotační program

Mezi největší problémy obcí v Česku patří potřeba zachování služeb – a to hlavně na venkově, shodují se zástupci Sdružení místních samospráv, kteří za účasti některých členů vlády jednají v Pardubicích. Podle předsedkyně sdružení Elišky Olšákové obce volají především po tom, aby v nich zůstali lékaři nebo třeba obchody. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už informoval, že pomůže dotační program Obchůdek 21+, který by mohl dotačně podporovat hybridní prodejny na vesnicích.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 15:02|

Požár v Chodově na Sokolovsku zničil prodejnu potravin

Rozsáhlý požár zachvátil v neděli obchod Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Hořet začalo brzy ráno před otevřením obchodu. Hasiči na místo původně vyslali patnáct jednotek a vyhlásili třetí stupeň poplachu. Pod kontrolu dostali požár po dvou hodinách a celé dopoledne dohašovali stále doutnající ohniska. Oheň obchod prakticky celý zničil, řekl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. Při požáru se nikdo nezranil.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 17:49|

Malé obchody jsou na hraně, i drobnost je může položit

Mnohé obchody v malých obcích řeší dlouhodobý pokles tržeb. Hospodaření je napjaté a někdy stačí i drobnost, aby se dostaly do vážných problémů. Přesto se je snaží majitelé udržet a někde jim pomáhají i radnice. Například v Tučapech na Táborsku nyní shání pro místní prodejnu finanční kompenzaci za ztrátu, kterou způsobila oprava křižovatky.
13. 6. 2022|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

Ministerstvo spustilo nový dotační program. Má pomoci venkovským prodejnám

Kraje mohou od středy nově žádat o dotace v rámci programu Obchůdek 2021 plus. Určeny jsou maloobchodním prodejnám. Až sto tisíc korun získají, pokud jsou jedinou prodejnou v obci do tisíce obyvatel. Cílem programu je podpora provozu venkovských prodejen. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to vyčlení 39 milionů korun ročně. Podle kritiků je částka nedostatečná.
5. 8. 2021|

Kara Trutnov obnovuje výrobu, do podniku se vrátil bývalý majitel

Pokus o záchranu tradiční firmy Kara Trutnov pokračuje. Továrnu na výrobu kožených a kožešinových oděvů převzala v úpadku investiční skupina Natland a bývalý majitel Zdeněk Rinth. Před třemi lety prosperující firmu prodal, teď se do zadluženého podniku vrací.
20. 5. 2021|

Huawei otevře vlajkovou prodejnu v Rijádu. Bude největší mimo Čínu

Čínská společnost Huawei se chystá v saúdskoarabské metropoli Rijád otevřít svou vlajkovou prodejnu, největší svého druhu mimo Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční oznámení saúdskoarabské vlády.
15. 1. 2021|

Uzavřít papírnictví bez pokladny EET bylo správné, potvrdil soud

Finanční správa postupovala správně, když kvůli absenci elektronické evidence tržeb v roce 2017 dočasně zavřela dvě papírnictví, jedno ve Slavkově u Brna a druhé ve Vyškově. Že úředníci nepochybili, ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.
19. 12. 2019|