TÉMA

Vojenský technický ústav

Ve Vrběticích se má vyrábět deset tisíc granátů měsíčně. Skladovat se tam nebudou

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku by mělo vznikat pro českou armádu asi deset tisíc ručních granátů měsíčně. Výroba v objektu Vojenského technického ústavu (VTÚ) by mohla začít do konce letošního roku či do dvanácti měsíců od podpisu smlouvy, který se předpokládá v únoru. Informoval o tom ředitel úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu výzbroje a munice (VTÚVM) Michal Frejlich.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:28|

Starostové si stěžují, že s nimi plán na výrobu granátů ve Vrběticích nikdo neřešil. Bojí se dalších výbuchů

Starostové v okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nesouhlasí se záměrem vyrábět v tomto místě ruční granáty. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat české armádě munici vyrobenou mimo jiné tady za až 413 milionů korun. Starostové tvrdí, že po výbuších v muničních skladech v roce 2014 byli ujišťováni, že výbušniny se do tohoto regionu už nikdy nevrátí. Současné plány s vedením obcí údajně nikdo nekomunikoval. Výroba granátů by tam měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Řekl to obchodní a marketingový ředitel státního podniku Vojenský technický ústav (VTÚ) Petr Kovář.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:26|

Od výbuchu ve Vrběticích je to osm let. Vojenský materiál se tam už asi nikdy skladovat nebude

Před osmi lety vybuchl druhý muniční sklad ve Vrběticích. Při první explozi v říjnu 2014 zahynuli dva lidé. Obyvatelé okolních obcí se několikrát evakuovali. Následovala nejnáročnější a nejnákladnější bezpečnostní akce v dějinách Česka. A nakonec se z incidentu stal zlomový okamžik pro česko-ruské vztahy.
3. 12. 2022|

Reportéři ČT: Česká armáda má mít nové francouzské houfnice. Dražší, než se plánovalo, přitom nekompletní

Jak důležité je dělostřelectvo, to ukazuje průběh ruské agrese na Ukrajině. Moderní zbraně dodávané Západem pomáhají Ukrajincům tlačit ruskou armádu k ústupu. Před modernizací svého dělostřelectva stojí také česká armáda. Půlstoletí staré houfnice by měla nahradit francouzská samohybná děla. Podle původního plánu mělo Česko zaplatit za houfnice maximálně šest miliard korun, cena je však aktuálně mnohem vyšší a pravděpodobně ani není definitivní. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Ondřej Stratilík.
11. 10. 2022|

Soud zamítl žalobu Imex Group kvůli Babišovým výrokům o explozích ve Vrběticích

Obvodní soud pro Prahu 2 znovu zamítl žalobu firmy Imex Group kvůli výrokům Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích. Na dotaz ČT to bez dalších podrobností uvedla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Firma žádá po státu odškodnění patnáct milionů korun za Babišova slova, která ji údajně poškodila. Soudy už dříve žalobě nevyhověly, případ ale po dovolání společnosti částečně otevřel Nejvyšší soud. Rozhodnutí není pravomocné.
10. 8. 2022|

Palbu francouzských děl bude česká armáda řídit německým systémem za čtvrt miliardy

Z modernizace dělostřelectva české armády se s mírnou nadsázkou stává panevropský projekt. Dvaapadesát francouzských samohybných houfnic Caesar za 8,52 miliardy korun na kopřivnickém podvozku Tatra bude totiž navíc vybaveno německým systémem řízení palby.
22. 7. 2022|

Odškodnění za vrbětické výbuchy dostanou i lidé bez trvalého bydliště v obcích, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 explodovaly muniční sklady. Nárok na odškodnění nově získají lidé, kteří v obcích sice prokazatelně žili, ale neměli tam trvalý pobyt. Soud zároveň otevřel cestu k odškodnění lidí, kteří měli pobyt zapsaný na ohlašovně obecních úřadů. Úspěšný návrh na zrušení výjimek v zákoně podávala skupina 19 senátorů z klubu STAN.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 11:57|

Vnitro očekává osm tisíc žádostí za 300 milionů korun jako odškodnění za Vrbětice

V souvislosti s odškodněním občanů z okolí areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, očekává ministerstvo vnitra podání zhruba osm tisíc žádostí. Předpokládá, že lidem vyplatí okolo 300 milionů korun, pro jednotlivce může odškodnění činit až 90 tisíc korun. Před pondělním setkáním s obyvateli ve vlachovickém kulturním domě to řekl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. V lednu vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi.
15. 11. 2021|

Zákon o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích by mohla sněmovna projednat 30. července, řekl Babiš

Sněmovna by mohla 30. července jednat o návrhu zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. Po prohlídce areálu bývalých muničních skladů a setkání se starosty obcí dotčených výbuchy to ve Slavičíně řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Budovy bývalých skladů munice navrhuje zbourat, areál by podle něj mohl sloužit jako lesopark.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 16:16|

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu žádají po státu odškodnění v řádu stovek milionů korun

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, žádají stát o odškodnění v řádu stovek milionů korun. Kvůli explozím a zásahu složek integrovaného záchranného systému, který skončil až loni, nemohli majitelé hospodařit na stovkách hektarů pozemků. Byly podle nich znehodnoceny, událost snížila cenu nemovitostí, měla i dopad na kvalitu života obyvatel. Vyšetřování nedávno ukázalo na důvodné podezření o zapojení ruských agentů GRU do explozí.
11. 5. 2021|

Na výrobě vrtulníků pro armádu se budou podílet české firmy. Dohoda zmiňuje Aero Vodochody nebo Vojenský technický ústav

Ministerstvo obrany ve čtvrtek stvrdilo s firmou Bell dokument, který zaštítí zapojení českého průmyslu do zakázky na výrobu 12 amerických vojenských vrtulníků. Na ministerstvu obrany ho podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupce firmy Bell Erwin Boone. Říha zároveň převzal dohody mezi americkým výrobcem a českými firmami.
19. 12. 2019|