TÉMA

Jan Beneš

Nepodceňujeme přípravu, uvedl Fiala. Vláda zadala rozsáhlou socioekonomickou studii o dopadu dostavby Dukovan

Vláda chce zmírnit negativní dopady chystané dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku na okolní obce a města, a naopak udělat z této strategické investice výhodu pro celý region. Na Vysočině, kde zástupci vlády jednali o socioekonomických dopadech v souvislosti se stavbou nových bloků v Dukovanech, to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na dopravní stavby vyčlení skoro čtrnáct miliard korun. Kromě Fialy se jednání účastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr dopravy Martin Kupka ODS), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO), jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 17:29|

Republikánské primárky v New Hampshiru ovládl Trump. U demokratů symbolicky slaví Biden

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikánských primárkách ve státě New Hampshire. Trumpova hlavní soupeřka, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, exprezidentovi pogratulovala k vítězství. Z primárek odstupovat nehodlá, oba kandidáti zároveň stupňují vzájemnou kritiku. Podle amerických komentátorů Haleyová překonala očekávání, v New Hampshiru však nevyužila svou zřejmě nejlepší šanci na vítězství. V demokratických primárkách v tomto státě zvítězil prezident Joe Biden.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:20|

Americká armáda nově bojuje v interní kulturní válce. Senátor ji blokuje kvůli potratům

Nečekané důsledky americké kulturní války: poprvé za více než sto let nemá americká námořní pěchota potvrzeného nejvyššího velitele. Jmenování blokuje jediný republikánský senátor. Protestuje tak proti politice Pentagonu, který vojačkám usnadňuje přístup k potratům. Prezident Joe Biden jeho postoj kritizoval s tím, že ohrožuje národní bezpečnost.
18. 7. 2023|

V době smrti Floyda byl slogan Black Lives Matter jasně identifikovatelným prohlášením, říká amerikanista

Proti brutalitě policistů vůči afroamerickému obyvatelstvu v USA už deset let bojuje hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Nejviditelnější bylo po smrti George Floyda v roce 2020. Právě tehdy probíhala debata o rasových otázkách a diskriminaci i v některých evropských zemích. Třeba ve Velké Británii a Francii minimálně část společnosti vnímala, že to není jen americký problém, podotýká amerikanista z Univerzity Karlovy Jiří Pondělíček. Svět také tehdy obletělo video z policejního zásahu. Bez videí by si lidé neuměli představit, jak brutální, absurdní a naprosto zbytečné útoky proti Afroameričanům byly a jsou, upozorňuje amerikanista z Ostravské univerzity Jan Beneš.
13. 7. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:05|

Biden po masakru v Texasu vyzval k omezení prodeje zbraní. Změnu blokuje část republikánů

Úterní střelba v Robbově základní škole v městě Uvalde ve státě Texas, při níž zahynulo jednadvacet lidí, znovu otevřela debatu o kontrole prodeje zbraní v USA. Emotivně se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který vyzval občany, aby se vzepřeli zbrojařské lobby. Zákony, které by umožnily omezit prodej útočných pušek, v americkém Kongresu dlouhodobě blokuje část zákonodárců z řad republikánů. Média proto předpokládají, že zemi žádné změny nečekají.
26. 5. 2022|

V USA pokračuje proces v případu smrti Floyda, soud vyslechl emotivní výpovědi svědků obžaloby

Třetím dnem pokračuje v Minneapolis ve státě Minnesota aktuálně nejsledovanější soudní proces ve Spojených státech. Bývalý policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy Afroameričana George Floyda. Chauvin Floydovi klečel loni v květnu devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. U soudu nyní zaznívají emotivní svědectví těch, kteří zákroku přihlíželi.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 22:08|

Funny Girl hraje v Mostě. V soukromí to není žádná sláva, na jevišti ano

Městské divadlo Most nastudovalo další slavný broadwayský muzikál. Funny Girl vypráví skutečný příběh mladé herečky Fanny Briceové, která ve dvacátých a třicátých letech minulého století zářila na newyorské umělecké scéně.
19. 12. 2019|