TÉMA

Republikání

ANALÝZA: Umělá inteligence, pornografie a dezinformační scéna. Americké prezidentské volby vstupují do ostré fáze

Spojené státy letos čekají prezidentské volby, v nichž bude poprvé hrát silnější roli umělá inteligence. Nejen ona má ale obrovský potenciál ovlivnit chování voličů.
10. 3. 2024|

Republikáni chtějí kontrolovat pomoc Ukrajině, píše CNN. Škrty by se neměly týkat zbraní

Pokud se republikánům podaří v listopadových volbách získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, budou chtít prosadit větší kontrolu nad pomocí, kterou Washington poskytuje Ukrajině. Píše to stanice CNN s odkazem na své zdroje ve straně. Podle nich zřejmě republikáni nebudou chtít krátit vojenské dodávky, škrty by však mohly nastat v pomoci do mimovojenských oblastí.
27. 10. 2022|

Demokraté chtějí, aby liberální člen Nejvyššího soudu Breyer uvolnil místo mladšímu kolegovi. Funkce je doživotní

Jednomu ze tří liberálních soudců Stephenu Breyerovi bude brzy 83. Část demokratů na něj tlačí, aby se doživotní funkce vzdal. V Senátu totiž v této chvíli mají dost hlasů pro schválení jeho nástupce. Čeká se, že vládnoucí strana příští rok ve volbách většinu v Senátu ztratí. Republikáni pak hodlají liberální soudce blokovat.
30. 7. 2021|

Biden bude s republikány jednat o záchranném balíčku. Návrhy obou stran se však liší o 1,3 bilionu dolarů

Prezident Spojených států Joe Biden by se měl v pondělí setkat se zástupci republikánů, aby společně diskutovali například o strategii boje proti pandemii koronaviru i o připravovaném záchranném ekonomickém balíčku.
1. 2. 2021|

New York Times kritizuje „zbabělost republikánských vůdců“, Fox News píše o „nenávisti demokratů“

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa a podle týchž očekávání ho Senát viny zase zprostí. V reakci na středeční dění v Kongresu se na tom shoduje většina místních komentátorů. Upozorňují tím na fakt, že zatímco sněmovnu ovládají demokraté, v horní komoře mají většinu Trumpovi republikáni. A jak píší The New York Times: Polarizace se v americké politice zabydluje posledních 40 let, teď v ní ale vládne naprostý nihilismus.
19. 12. 2019|