TÉMA

Náraz

Ruská kosmická sonda narazila do Měsíce a „přestala existovat“

Ruský lunární modul Luna-25 „po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat“ poté, co se vymkl kontrole a dostal na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila v neděli podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos. Zpráva přišla den poté, co Roskosmos ohlásil „nestandardní situaci“ při manévrech před přistáním, která nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SELČ). Operátoři s modulem ztratili spojení o 47 minut později.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 13:05|

Zničené fasády a popraskané stropy. Přibývá havárií, kdy řidič narazí do domu

Chybějící obchvaty měst a obcí nebo neopatrná jízda řidičů bývají příčinami havárií, kdy vozidlo narazí do domu nebo jiné stavby. Podle pojišťoven vyjdou následné opravy v průměru na 41 tisíc korun. Jak obecně houstne doprava, je takových nehod stále víc a rostou i způsobené škody.
17. 8. 2023|

Ruský vojenský letoun narazil do obytné budovy v Irkutsku, zahynuli dva piloti

Ruský vojenský letoun narazil do dvoupatrové obytné budovy v sibiřském městě Irkutsk, uvedl na Twitteru oblastní gubernátor Igor Kobzev. Dodal, že je na místě nehody a zatím nemá žádné informace o případných obětech. Agentura Interfax následně s odvoláním na úřady informovala, že zahynuli oba piloti.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 15:04|

Po pádu stromu na auto v Krkonoších zemřeli tři lidé

Po pádu stromu na auto v Krkonoších v neděli odpoledne zemřeli tři lidé. Jeden člověk skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Hasiči to uvedli na Twitteru. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) šlo asi o 30 metrů vysoký smrk, jehož pád s největší pravděpodobností způsobil poryv větru. Na Sněžce měl v neděli odpoledne vítr sílu orkánu. Policie silnici na Malou Úpu a na hraniční přechod do Polska na Pomezních Boudách nejméně do pondělních 15:00 uzavřela kvůli hrozícímu pádu dalších stromů.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 19:51|

Policisté v Los Angeles vytáhli pilota z letadla těsně před nárazem vlaku

Policistům v Los Angeles se podařilo vyprostit muže z havarovaného malého letadla jen několik vteřin předtím, než do stroje narazil rychle jedoucí vlak. Video z incidentu zveřejnil na Twitteru místní policejní sbor a havárii zachytil rovněž jeden z kolemjdoucích, jehož jen těsně minul úlomek letadla, který vlak vymrštil do vzduchu. Pilot utrpěl lehčí zranění a ve vlaku se nikomu nic nestalo, napsal list The Guardian.
10. 1. 2022|

Při nehodě na Pelhřimovsku zemřela řidička. Zasahující hasiči cestou na místo havarovali

Po nárazu auta do stromu zemřela v pátek časně ráno na Pelhřimovsku řidička osobního auta. Hasiči, kteří byli k tragické nehodě vyslaní, s cisternou havarovali. Policie nejprve informovala o třech lehce zraněných. Podle mluvčího záchranářů Petra Janáčka se ale zranil i čtvrtý, který byl se středně těžkým zraněním převezen do jihlavské nemocnice. Místo nehody na silnici 112 zůstalo po nehodě neprůjezdné. Po 9:00 byl provoz obnovený, sdělila mluvčí policie Dana Čírtková.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 09:40|

Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.
11. 12. 2021|

V sobotu kolem Země proletí potenciálně nebezpečná planetka. Vědce ale bude zajímat kvůli možnosti těžby

V sobotu se k Zemi přiblíží nejvíce za několik desítek let asteroid 4660 Nereus. Dostane se k naší planetě přibližně na vzdálenost 3,9 milionů kilometrů, což je bezpečně daleko na to, aby tento jeho let pro Zemi nepředstavoval žádné riziko.
9. 12. 2021|

Při nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku zahynulo šestačtyřicet lidí

Nejméně šestačtyřicet lidí, včetně dvanácti dětí, přišlo o život při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval na dálnici na jihozápadě Bulharska. Autobus po nehodě, ke které došlo okolo 02:00 SEČ, vzplál. Podle záchranářů se z hořícího autobusu zachránilo sedm lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný. Severní Makedonie kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:26|

Na Kamčatce našli trosky pohřešovaného letounu, na palubě bylo téměř třicet lidí

Ruské úřady oznámily, že na Kamčatce našly trosky letounu An-26, se kterým ztratily spojení. Stroj s bezmála třiceti lidmi na palubě se zřítil několik kilometrů od letiště, kde se chystal přistát. Podle předběžných informací nikdo nepřežil, uvedla agentura Ria Novosti. Letadlo mířilo z regionální metropole Petropavlovsk-Kamčatskij do města Palana na severu kamčatského poloostrova.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:19|

Do plotu sídla německé kancléřky Merkelové narazilo auto. Řidiče policie zadržela

Do vjezdové brány k sídlu kancléřky Angely Merkelové ve středu dopoledne narazilo vozidlo. Berlínská policie oznámila, že vyšetřuje, zda řidič najel do plotu úmyslně. Další informace neuvedla. Policie řidiče zadržela a auto prohledala. O tom, že by někdo utrpěl zranění, však neinformovala.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 13:09|

Balda spáchal teroristický čin. Nejvyšší soud odmítl skutek překvalifikovat

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. NS zveřejnil rozhodnutí na úřední desce. Baldovo dovolání mířilo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Terorismus je hrozbou pro demokracii, svobodný výkon lidských práv, hospodářský i společenský rozvoj, stojí v rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce.
18. 12. 2019|