TÉMA

Chov zvířat

Chovatelů exotických zvířat přibývá, řada ale nedodržuje podmínky

Někteří majitelé exotických zvířat nedodržují pravidla pro jejich chov. Obyvatele Karlových Varů nedávno například vyděsili na stromě v centru města dva hroznýši. Plazi často svým majitelům utečou a pak s jejich odchytem musí pomáhat městská policie. Nebezpečné je i svévolné vypouštění méně nebezpečných zvířat do volné přírody. Mohou se stát invazivním druhem a začít ničit původní faunu.
16. 4. 2024|

Slepice vedle chovu s ptačí chřipkou ve Štěpánově nakažené nebyly. Mimořádná opatření trvají

Dvanáct slepic ve dvou chovech ve Štěpánově nad Svratkou, které v sobotu utratili veterináři, nebylo nakaženo ptačí chřipkou. Chovy sousedily s místem výskytu nemoci. Mimořádná opatření ale stále trvají, starostové obcí v ochranném pásmu a pásmu dozoru musí sepsat seznam veškerého ptactva. Veterináři se zatím ale rozhodli drůbež v těchto zónách nevybíjet.
20. 1. 2020|

Ve zlínské zoo se narodila „létající opice“. Chov chvostanů znovuobnovil dánský samec

Mládě chvostana bělolícího se v prosinci narodilo ve zlínské zoologické zahradě. První měsíc strávilo mládě u matky, osmileté samice Oliv. Nový přírůstek je zřejmě samičkou, chovatelé si ale zatím zcela jistí nejsou. Opice obývají tropickou halu Yucatan. Primátům, kteří se obratně pohybují v korunách stromů a přezdívá se jim proto létající opice, napodobuje přirozené prostředí deštného pralesa.
17. 1. 2020|

Hřebeček s bílou hvězdou na čele. Chovatelé v Napajedlech slaví první letošní přírůstek

V napajedelském hřebčíně, který má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku, se narodilo první letošní hříbě. Hnědý hřebeček přišel na svět ve čtvrtek po osmé hodině večer. Porod byl bez problémů, jde o druhé hříbě devítileté klisny Dally Hit.
17. 1. 2020|

Za týrání zvířat zákaz chovu, schválili poslanci. Delší trest vězení ale neprošel

Poslanci ve třetím čtení rozhodli, že soudy budou moci chovatelům, kteří týrají zvířata, zakázat chov až na deset let. Odpoledne začala sněmovna jednat o tom, zda zřídí vyšetřovací komisi k vlivům autoritářských režimů na Česko. Ve věci ale nerozhodli, k návrhu se vrátí koncem ledna.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 19:36|