TÉMA

Věznice na Cejlu

Hrob odbojáře zavražděného komunisty jednoho dne zmizel. Jeho vnuk po něm pátrá

Historici pátrají po hrobu Petra Křivky. To byl voják, který se stal obětí justiční vraždy za účast ve třetím odboji v roce 1951. Jeho hrob v sedmdesátých letech zmizel a historici, včetně vnuka Petra Křivky, by ho teď chtěli najít a obnovit.
6. 8. 2022|

Zájemci si mohou prohlédnout věznici v Brně na Cejlu od sklepa až po půdu. Díky novému 3D modelu

V den 76. výročí osvobození Brna se alespoň ve virtuální podobě otevřela zájemcům bývalá věznice v ulici Cejl. Gestapo budovu za druhé světové války využívalo jako věznici pro ženy.  Projekt vznikl ve spolupráci spolku Amerfo, společnosti Panopro, která poskytla technologii, Vojenského historického ústavu Praha a Magistrátu města Brna.
26. 4. 2021|

Básně, vzkazy, protesty. Historici digitalizují nápisy na zdech cel bývalé brněnské věznice na Cejlu

V bývalé brněnské věznici na Cejlu historici digitalizují nápisy v celách smrti. Vzkazy, které na zdech vytvořili ve 40. a 50. letech vězni, se tak podaří zakonzervovat a bude jednodušší jejich zkoumání. Dokumentace a následný výzkum vyjde na víc než sedm set tisíc korun.
26. 1. 2021|

Čepice a cigaretové papírky. Historici našli na Cejlu předměty, které patřily vězňům za protektorátu

Historici objevili v bývalé věznici na brněnském Cejlu předměty, které patřily vězňům pravděpodobně v době druhé světové války. Čepici a cigaretové papírky našli při průzkumu nápisů v takzvaných samovazbách. Historie celého objektu sahá až do roku 1770, jako věznice sloužil do poloviny padesátých let minulého století.
29. 7. 2020|
Paměťová stopa

Nic neprovedla, jen ubytovala bratrance. Marii Susedkovou poslali komunisté za vlastizradu na pět let do vězení

Téměř devadesátiletá Marie Susedková se v myšlenkách vrací do doby, kdy jí komunistický režim vzal svobodu a černá auta StB si pro ni přijela do rodné vesnice Rozstání. Za to, že na týden ubytovala bratrance, který se chystal emigrovat, byla odsouzena za velezradu.
27. 12. 2019|