TÉMA

Rudolf Těsnohlídek

Bílá, McFerrin i dvakrát Prodanka. „Zajděte si“ v iVysílání na koncert či operu

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. V tomto článku vybíráme z nedávných přírůstků v hudebním archivu. Své si v něm najdou příznivci popu i opery.
14. 3. 2020|

Jas dobrého světla. Za tradicí městských vánočních stromů stojí záchrana dětského života

Je to rovných sto let, co básník Rudolf Těsnohlídek nalezl v lese nedaleko Bílovic odložené děvčátko. Záchrana dětského života v předvečer Štědrého dne jím pohnula tak, že inicioval i vztyčení charitativního vánočního stromu – a založil tím tradici, která ve svátečním čase na tuzemských náměstích září dodnes.
24. 12. 2019|

Hoj, ty tajemný svátku. Ověřte si v kvízu své znalosti o Vánocích

Komu slavnému stál pod okny český vánoční strom, proč si dát pozor na svatého šprecha, jak rozkrojit jablko a co pro Hanu s Marií přichystala budoucnost? Vánoce se opakují každý rok, ale možná vám následující kvíz ukáže, že přesto o těchto svátcích ještě mnohé nevíte.
24. 12. 2019|

První Vánoce pod tíživou protektorátní vlajkou. Češi si své tradice nacisty vzít nenechali

S mylnou nadějí brzké porážky nacistického Německa, s dárky s vlasteneckou tematikou, cenzurou a bez Stromů republiky. Před osmdesáti lety prožili Češi první Vánoce pod okupací nacistického Německa. První válečné svátky byly přitom pro mnohé ještě relativně klidné.
23. 12. 2019|