TÉMA

Krajské zastupitelstvo

Vládě věří podle průzkumu CVVM šestina lidí, z ústavních institucí dopadla nejhůře

Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který během čtvrtka zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tím, že vláda z ústavních institucí dopadla nejhůře. Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti. U všech zmíněných se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvíce lidé věří starostům a obecním zastupitelstvům.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 19:30|

Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent, ukazuje průzkum CVVM

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo v pátek Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla sněmovna, které věří 23 procent Čechů.
13. 10. 2023|

Středočeský kraj od dubna zdraží jízdné ve veřejné dopravě, nejvíc vyskočí ceny krátkých jízd

Středočeský kraj od dubna příštího roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Důvodem je růst nákladů na elektřinu a paliva. Nejvíc zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných čtrnácti. Časové kupony budou dražší o pět procent. Rozhodli o tom v pondělí krajští zastupitelé. Část opozice návrh kritizovala, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka nezohledňuje sociálně ohrožená území. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) namítl, že tarify nemohou nahrazovat sociální politiku státu.
28. 11. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost exhejtmana Lukáše kvůli hlasování zastupitelů o zlínské nemocnici

Definitivním neúspěchem skončila žaloba kvůli hlasování zastupitelů Zlínského kraje, kteří předloni schválili stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. Ústavní soud odmítl stížnost žalobce, bývalého hejtmana Zlínského kraje z let 2004 až 2008 Libora Lukáše (dříve ODS). U soudů se domáhal určení, že krajské zastupitelstvo nezákonně zasáhlo do práva občanů vyjádřit se ke stavbě, když bod o nemocnici zařadilo na program zasedání na poslední chvíli. Podle soudů ale zastupitelé postupovali v souladu se zákonem.
24. 2. 2021|

Soud odmítl stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na volby. Té uniklo zastupitelstvo o jediný hlas

Krajský soud v Brně zamítl stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na neplatnost říjnových voleb do krajského zastupitelstva Vysočiny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na soudní úřední desce. Koalici, jíž tvoří kromě TOP 09 také Klub angažovaných nestraníků a Koruna Česká, chyběl po sečtení volebních hlasů pro zisk mandátů jediný hlas.
5. 11. 2020|

Jednání o krajských koalicích končí, jasno stále není v Karlovarském kraji

Ve většině krajů už jsou dojednané či podepsané koaliční dohody, rokuje se ale stále v Karlovarském kraji, kde situaci drží v patu hnutí Místní. Ve středu byla podepsána koaliční spolupráce v Jihomoravském kraji, v nejbližších dnech by se tak mělo stát i v Jihočeském či Ústeckém kraji. Tam se ale další strany ještě snaží vyjednávat.
14. 10. 2020|

Krajská bilance: Jih Čech hospodaří bez dluhů, problémem je letiště

Jihočeské krajské politice v posledních čtyřech letech dominoval projekt českobudějovického letiště, a postoj k němu bude muset zaujmout i nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících krajských voleb; ranvej a terminál totiž stále hledají strategického partnera na provoz. Tématem pak budou i dopady pandemie koronaviru, která významně zasáhla zdejší cestovní ruch. A v jaké kondici se jižní Čechy po uplynulých čtyřech letech nacházejí?
4. 9. 2020|

Záchrana lázní a silniční tah na Prahu, to jsou témata voleb v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji vznikla před čtyřmi lety po volbách široká koalice hnutí ANO, ODS, Pirátů, HNHRM a SPO, která vydržela přes celé volební období. Změnil se jen post hejtmana. Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) nahradil ve funkci Petr Kubis. Ten se stal také letošním lídrem kandidátky ANO.
4. 9. 2020|

Koalice ve Zlínském kraji je kvůli nemocnici v ohrožení. ANO bude jednat o jejím ukončení, podle Čunka je stejně nefunkční

Krajský předseda hnutí ANO ve Zlínském kraji a krajský zastupitel Pavel Pustějovský navrhne na lednovém krajském předsednictvu hnutí ukončení krajské koalice. Důvodem je podle něj způsob, jakým lidovecký hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v pondělí prosadil stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.
17. 12. 2019|