TÉMA

AH-1Z Viper

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Do Mošnova dorazily letouny F-35A, které se o víkendu představí na Dnech NATO

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku přistály tři letouny F-35A Lightning II amerických vzdušných sil, které se představí na víkendových Dnech NATO. Poprvé budou mít lidé příležitost vidět také nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Akce se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Na zajištění plynulosti dopravy a bezpečnosti nasadí policie desítky lidí a vrtulník.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 16:47|

Transportní letoun do Náměšti nad Oslavou přivezl americké vrtulníky

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou ve středu přistál transportní letoun amerického letectva, na jehož palubě byly první dva nové bojové vrtulníky ze Spojených států. Na přistávací plochu podle fotoreportéra ČTK na místě dosedl čtyři minuty po poledni. Zásilka obsahovala bitevní vrtulníky. Převzetí následně potvrdila mlučí základny. Podle ní do poloviny září dorazí z USA další čtyři vrtulníky.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:46|

U amerických vrtulníků se rotor otáčí opačně, při výcviku je nutné přeučit tělo, popisuje vojenský pilot Zeman

„Pilot se učí celý život a řízení vrtulníku je jen část jeho práce,“ prohlásil v Událostech, komentářích příslušník letectva Martin Zeman, který poskytl vhled do toho, jak postupuje výcvik na americké stroje. On a další Češi už mají za sebou lekce ve Spojených státech. Na základně v Náměšti nad Oslavou je čeká trénink na simulátoru i lety se skutečnými vrtulníky. První část techniky se do rukou Armády České republiky (AČR) dostala na začátku jara.
4. 6. 2023|

Slovensko získá se slevou americké vrtulníky Viper za to, že Ukrajině předá migy

Slovensko získá od Spojených států s výraznou slevou 12 nových bitevních vrtulníků AH-1Z Viper za to, že předá Ukrajině nevyužívané stíhačky MiG-29. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď listu Denník N řekl, že při dodávce vrtulníků a příslušenství v hodnotě zhruba jedné miliardy dolarů (22,1 miliardy korun) od USA počítá slovenská vláda s doplatkem přibližně 340 milionů dolarů (7,5 miliardy korun).
22. 3. 2023|

Letci v Náměšti dostali simulátor pro výcvik na americké vrtulníky Viper

Základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou převzala první část techniky pro simulátor, který bude sloužit k přeškolení personálu na nové americké vrtulníky Bell, které nahradí ruské Mi. Techniku přivezl transportní letoun Boeing C-17 Globmaster amerického letectva. Na přistávací ploše náměšťské základny letoun dosedl dvě hodiny po poledni.
12. 3. 2023|

Armáda využije kompenzace od USA na modernizaci darovaných vrtulníků

Kompenzaci, kterou České republice poskytly USA za techniku dodanou na Ukrajinu, využije armáda na modernizaci darovaných vrtulníků. Dodané budou do roku 2026, řekl při návštěvě 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku velitel českých vzdušných sil Petr Čepelka. První nové vrtulníky, které Česká republika objednala ve Spojených státech amerických, přijdou v květnu.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 13:23|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|
Interview ČT24

Armáda má nedostatek dopravních kapacit. Nové vrtulníky i letouny potřebujeme, říká ministr obrany Metnar

Nákup amerických vrtulníků byl podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nezbytný, sloužit by měly doma i v zahraničí. Uvedl to v Interview ČT24, kde mluvil i o dalších armádních zakázkách – zejména o v pondělí podepsané smlouvě na dodávku dvou transportních letounů CASA ze Španělska. Vyjádřil se ale i k odvolání šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Dušana Navrátila.
17. 12. 2019|