TÉMA

Letecká základna

Byla to noční můra, z Chartúmu je město duchů, popisují evakuovaní Britové situaci v Súdánu

Státy celého světa se snaží už několik dnů dostat své občany do bezpečí z válčícího Súdánu. Evakuovat se podařilo i stovkám Britů, kteří museli uprostřed ozbrojených střetů absolvovat nebezpečnou cestu přes řadu vojenských kontrolních stanovišť. Súdánskou metropoli popisují jako „město duchů“, kde probíhají přestřelky jako ve filmech s Jamesem Bondem. Byla to noční můra, řekli listu The Guardian. Při střetech mezi súdánskou armádou a milicemi už zemřelo přes pět set lidí, další tisíce utrpěly zranění.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 17:21|

Při pádu ukrajinského dronu na ruskou leteckou základnu Engels zemřeli tři vojáci, uvedla Moskva

Pád vraku sestřeleného ukrajinského dronu na leteckou základnu Engels v ruské Saratovské oblasti si vyžádal životy tří vojáků, podle ruských tiskových agentur to v pondělí oznámilo ruské ministerstvo obrany. Letecká technika dle něj poškozena nebyla. Základna je od frontové linie na Ukrajině vzdálená stovky kilometrů. Ukrajinská a ruská média předtím informovala o výbuších na této letecké základně. Kyjev se k incidentu nijak nevyjádřil, mluvčí ukrajinského letectva nicméně uvedl, že jde o důsledek ruské agrese vůči Ukrajině.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:21|

Ve Španělsku odhalili další dopisové bomby, cílem byla letecká základna i premiér

Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatele. Ve čtvrtek španělské ministerstvo vnitra informovalo také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodobně všechny poslány ze španělského území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí. Poslední zásilku odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala televize La Sexta. Šlo celkově o šestý takový dopis.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 18:36|

Ruská Černomořská flotila je ochromená, drtí ji ukrajinské údery

Když před půlrokem odstartovala invaze na Ukrajinu, hrála ruská Černomořská flotila klíčovou roli v ničení vybraných cílů i hluboko na ukrajinském území. Ale po potopení raketového křižníku Moskva či nedávných útocích na základnu okupantů na Krymu je podle portálu Politico dříve obávaná vojenská síla v troskách a pouze stínem své dřívější síly.
30. 8. 2022|

Do budovy velení ruské flotily na Krymu podle médií narazil dron. Ruská strana tvrdí, že jej sestřelila

Z Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova Krym je hlášena další exploze, tentokrát z města Sevastopol. S odvoláním na jednoho z exilových vůdců krymských Tatarů Refata Čubarova o tom informovala agentura Ukrinform. Podle jeho informací narazil do budovy velení ruské Černomořské flotily bezpilotní letoun. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev podle agentury TASS ale uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron přímo nad střechou velitelství. Incident podle něj nezpůsobil žádné vážné škody ani zranění.
20. 8. 2022|

U ruské letecké základny na Krymu jsou hlášeny exploze

Z ukrajinského poloostrova Krym, který v roce 2014 anektovalo Rusko, jsou hlášeny exploze. Podle agentury Reuters, která se odvolává na tři místní zdroje, byly slyšet nejméně čtyři výbuchy v blízkosti letiště Belbek u Sevastopolu. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev mezitím uvedl, že ruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinský bezpilotní letoun a že nejsou hlášeny žádné škody ani zranění.
18. 8. 2022|

S explozemi na Krymu začala rozhodující fáze války

Výbuchy, které v úterý otřásly ruským vojenským letištěm na anektovaném Krymu, signalizují začátek ukrajinské protiofenzivy na jihu a novou, kritickou fázi války, která může ovlivnit její konečný výsledek, uvedli pro server Politico pod podmínkou anonymity dva ukrajinští představitelé. Příčina výbuchů zatím není jasná, ukrajinská strana oficiálně jakoukoliv odpovědnost za ně odmítá. Satelitní snímky ukazují několik zničených stíhacích letounů a naznačují cílený útok, což odporuje ruské verzi, že na základně explodovala skladovaná munice.
11. 8. 2022|

Ruskou základnou na Krymu stovky kilometrů od fronty otřásly mohutné exploze

Hlasité exploze a černý dým zaznamenali svědci na západním pobřeží okupovaného Krymu ve směru ruské vojenské základny v Novofedorivce. Ta se přitom nachází dvě stě kilometrů od frontové linie. Podle Kommersantu se terčem útoku stala letecká základna a muniční sklady. Moskva popřela, že by šlo o útok, na základně podle Kremlu detonovala munice. Kyjev se od explozí distancoval.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 19:43|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Erdogan hrozí USA. Za případné sankce uzavře základnu, kterou Američané využívají

Na případné americké sankce proti Turecku Ankara odpoví, ve hře je i možnost uzavření základny Incirlik v Turecku, kterou Spojené státy využívají. Turecké televizi A Haber to v neděli řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl také, že jeho země poskytne Libyi veškerou potřebnou pomoc.
15. 12. 2019|