TÉMA

Kominík

Hasičům se množí výjezdy k požárům způsobeným topidly nebo vadnými komíny

Špatný způsob vytápění, vznícené saze, ale také obyčejné nedodržení vzdálenosti od zdroje tepla – to jsou časté důvody výjezdů hasičů po celém Česku. Jen během noci na neděli museli zasahovat u dvou takových událostí. Podle odborníků stojí za vznikem požárů často stáří topidel, blízkost paliva kamnům nebo nepravidelná kontrola od kominíků. Tu je podle zákona nutné absolvovat alespoň jednou ročně.
15. 1. 2024|

Riziko požárů komínů zvyšuje pálení vánočních stromků i zanedbání kontrol

Častější topení při silných mrazech s sebou nese větší riziko požárů komínů. Podle hasičů ale lidé kromě nevhodného paliva zapomínají i na pravidelné kontroly od kominíků. Díky nim přitom mohou podobným událostem předcházet.
9. 1. 2024|

Češi hledají cesty, jak utáhnout drahé energie. Vracejí se k pevným palivům

V už postavených domech část jejich majitelů dělá úpravy kvůli drahým energiím. Trend návratu k pevným palivům pokračuje a během léta přibývá domácností, které chtějí zprovoznit třeba roky nepoužívané komíny. Řemeslníci i kominíci tak mají hodně práce.
31. 7. 2022|

Kominíci nestíhají více než kdy dřív. Jejich návštěvu lidé často kvůli covidu odkládali

Povinné kontroly komínů nechává mnoho lidí až na začátek topné sezony. Letos ale může mít řada lidí problém sehnat kominíka. Ti jsou teď totiž kvůli koronaviru vytížení ještě víc než v minulých letech.
28. 10. 2020|

Kontrolujte si komín, varují hasiči. Zapomenuté saze snadno chytnou a požár se rychle šíří

Hasiči varují před požáry komínů, kterých například v Karlovarském kraji od začátku měsíce přibylo. Většinu přitom zaviní nedbalost majitelů domů. U jednoho z nejvážnějších případů ze začátku topné sezony zasahovali na Chebsku – požár tam nepřežila jedna žena.
16. 12. 2019|