TÉMA

Hochtief

Praha požaduje audit tendru na metro D, zakázku ale rušit nechce

Vedení Prahy požádalo dozorčí radu dopravního podniku, aby zadala zpracování interního hloubkového auditu tendru na druhou část stavby metra D. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) není v plánu celou zakázku rušit, protože zadávací dokumentace je v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nedostatečným podkladům zatím nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru, kterým se stalo sdružení firem zahrnující například firmy Subterra a Hochtief. Praha také plánuje vypsat tendr za 86 miliard korun na vlaky metra bez řidiče.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 13:37|

Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu

Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|

Brno podepsalo smlouvu na multifunkční halu za 4,4 miliardy. Stavba ještě čeká na evropskou dotaci

Brno podepsalo se zástupci firmy Hochtief CZ smlouvu na stavbu multifunkční haly na výstavišti za 4,4 miliardy korun. Stavba začne ale až na základě toho, jestli Evropská komise (EK) schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů. Rozhodnutí má padnout v prvním pololetí. V případě neschválení může Brno od smlouvy bez sankce odstoupit. Na stavbu haly s kapacitou více než 13 tisíc diváků přispěje stát, kraj i město, které má obecně na investice předjednané dva úvěry ve výši až 4,5 miliardy korun.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:06|

Liberecké centrum urgentní péče bude stát více než tři miliardy. Stavba začne na jaře

Krajská nemocnice v Liberci za výstavbu centra urgentní péče zaplatí 3,146 miliardy korun bez daně. Jde o vítěznou nabídku z opakovaného výběrového řízení, kterou podalo konsorcium tří firem tvořené společnostmi Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Stavba by měla začít letos na jaře a potrvá přes tři roky, uvedli zástupci nemocnice i akcionářů. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji vlastní města Liberec, Turnov a Frýdlant a kraj.
10. 1. 2023|

Skončila oprava spodní části Václavského náměstí

Spodní část Václavského náměstí je opravena. Prostor mezi Můstkem a tramvajovými kolejemi dělníci kompletně předláždili a rozšířili prostor pro pěší. Vysázeli i nové stromy, vyměnili lavičky a vybudovali novou fontánu. Prahu práce vyjdou na asi 420,1 milionu korun. Metropole také vypsala tendr na opravu horní části náměstí, v rámci nějž se tam mají vrátit tramvaje.
15. 9. 2022|

Nejvyšší soud vrátil případ dotací na wellness hotel v Hluboké na začátek

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudky v případu dotace na výstavbu wellness hotelu u zámku Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku. Vyplývá to z usnesení NS dostupného v databázi rozhodnutí. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce kvůli nízkým trestům a zproštění viny u dvou obviněných. Dovolali se i tři obžalovaní. Případ se vrátí na začátek. Pětici mužů policie vinila z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Celkem údajně způsobili škodu padesát milionů korun.
31. 1. 2022|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Tři odsouzení v kauze Kuks podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Tři muži odsouzení za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci barokního areálu Kuks nesouhlasí s trestem. Petr Semeniuk, Zdeněk Fučík i Dalibor Dubový proto podali dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první. Podle předsedkyně odvolacího senátu pražského vrchního soudu Jany Kantorové vznikla škoda přesahující 267 milionů korun.
23. 9. 2021|

V Nymburce roste nová lávka přes Labe. Vydrží až sto let

Nová lávka přes Labe v Nymburce vzniká pomocí speciální technologie. Pracovníci stavební firmy osadili středovou část mostní konstrukce. Na místo ji od břehu dopravili nákladní lodí. Původní lávku muselo město nechat před třemi lety strhnout, protože hrozilo její zřícení.
29. 6. 2021|

Oprava Státní opery je u konce. Brzy se začnou stěhovat umělci, otevře se v lednu

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. Státní opera se otevře na začátku ledna.
15. 12. 2019|