TÉMA

Spolek pro obnovu venkova

Titul Vesnice roku 2023 získala Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje

Vesnicí roku 2023 České republiky se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska ve Zlínském kraji. Na druhém místě skončila obec Hrádek z Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Poustevna z Děčínska v Ústeckém kraji. Hodnoticí komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. Letošního 27. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:40|

Zahradil nebude obhajovat mandát europoslance, klub teď povede Vrecionová

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude v příštím roce obhajovat svůj mandát. Zůstane členem občanských demokratů a dle vlastních slov chce politickou dráhu později ukončit na domácí scéně. V čele klubu europoslanců ODS ho okamžitě vystřídá bývalá senátorka a poslankyně Veronika Vrecionová.
5. 6. 2023|

Vesnicí roku je Kostelní Lhota ze Středočeského kraje

Vesnicí roku 2022 České republiky se stala obec Kostelní Lhota z Nymburska ve Středočeském kraji. Na druhém místě skončila ves Třeštice z Jihlavska v Kraji Vysočina, třetí příčku obsadila Poniklá ze Semilska v Libereckém kraji. Hodnoticí komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. U soutěžících obcí komise hodnotila například společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň. Letošního 26. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí.
17. 9. 2022|

Města a obce vyvěsily černé vlajky. Protestují proti záměru hradit bonusy pro živnostníky ze svých rozpočtů

Poslanci budou schvalovat na nadcházející řádné schůzi sněmovny příspěvky pro živnostníky i společníky malých společností s ručením omezeným. Předlohy jim vrátil s úpravami Senát, ten chce změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku tak, aby šly ze státního rozpočtu a nezatěžovaly rozpočty měst a obcí. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím nesouhlasí a pohrozila pozastavením bonusů. Proti jejímu návrhu nyní protestují města a obce, bojí se, že přijdou až o 12 miliard korun.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 16:39|

Obce chtějí více peněz z daní. Aby zastavily vylidňování, omezily by i příjmy největších měst

Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova požadují po státu více peněz, aby mohly lépe čelit například vylidňování obcí a odchodu obyvatel do větších měst. Dosáhnout toho chtějí změnou v rozdělování výnosů z daní i tím, že se zastropuje výše příjmu čtyř největších měst v republice. Ministerstvo financí změny nepodporuje.
14. 12. 2019|