TÉMA

Elektroodpad

Doporučujeme

Přilepené baterie mají mít utrum. EU chce právo na opravu, výrobcům ale ponechává zadní vrátka

Pouze jeden z deseti lidí si nechá opravit svůj rozbitý telefon, zbytek si raději koupí nový. Mobilní telefony jsou možná nejkřiklavějším příkladem doby, ve které není místo pro opravy, pouze pro nové produkty. Výrobci k tomu výrazně přispívají – zboží často navrhují tak, aby byl jeho servis co nejnáročnější, až nemožný. Podobným praktikám má zabránit nový evropský předpis, který zavádí právo spotřebitelů na opravu. Podle jeho dlouhodobých zastánců sice jde o krok správným směrem, problém ale zdaleka neřeší.
13. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 13:17|

Požár elektroodpadu v Rybitví je pod kontrolou. Nadále v místě platí doporučení nevětrat

Hasiči dostali pod kontrolu požár elektroodpadu ve společnosti SK-EKO v Rybitví u Pardubic. V jednom ze sil začalo ve středu hořet 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, do ovzduší se totiž uvolňují toxické zplodiny hoření. Limit zdraví škodlivých látek ale překročen nebyl. Nevětrat doporučují i hasiči.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 13:35|

V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:35|

Více baterií bude možné recyklovat

K recyklaci by se mělo dostat více baterií – včetně těch z telefonů, kol a v budoucnu i z aut. Evropská unie se předběžně shodla na nových pravidlech. Reagují na rozvoj elektromobility a mají omezit závislost na dovozu kovů. Už letos se chystá v Česku rozšíření sběrné sítě.
25. 1. 2023|

Vaše výrobky mohou ještě sloužit, vzkazují spotřebitelské organizace firmám a chtějí právo na opravu

Organizace na ochranu spotřebitelů chtějí donutit výrobce, aby umožňovali opravit své produkty. Požadují proto po unijních zákonodárcích, aby evropskou legislativu rozšířili o právo na opravu. Tvrdí, že se tím nejen něco ušetří, ale také to zbrzdí přibývání elektroodpadu. Chtějí tak změnit současný stav, kdy v posledních dvou desetiletích řada výrobců svým zákazníkům opravy přinejmenším ztěžuje.
25. 11. 2021|

EU chystá zavedení jednotné nabíječky, do budoucna má pro všechny přístroje stačit USB-C

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise ve čtvrtek představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 14:36|

V Sedlčanech hoří skládka elektroodpadu. Hasiči budou zasahovat až do neděle

V Sedlčanech na Příbramsku hoří skládka elektroodpadu. Požár vypukl kolem 13:00. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Hasit se bude až do neděle, nikdo se nezranil, sdělil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.
14. 12. 2019|