TÉMA

Zelená Hora

Proslavili ho Černí baroni. Zámek Zelená Hora se dočká opravy za stovky milionů

Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známý díky románu a filmu Černí baroni, čeká rekonstrukce. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly po postupné obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě. Součástí opravených tras by měly být výstavy o Rukopisu zelenohorském nebo o perzekuci kněžích. Zámek patří obci Klášter, sama ze svého rozpočtu na obnovu ale nemá peníze. Pomoct by tak kromě Plzeňského kraje měly i evropské fondy. A také veřejná sbírka a speciální koncert.
17. 8. 2023|

Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.
3. 3. 2023|

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice, připomenou perzekuci lidí za totality

V zámku Zelená Hora u Nepomuku, známém díky románu a filmu Černí baroni, mají vzniknout expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality nebo o svatém Janu Nepomuckém. Památka, na jejíž obnovu jsou potřeba stovky milionů korun, se má stát atraktivním turistickým cílem. Plzeňský kraj připraví do měsíce scénář postupných kroků, termínů a závazků. Jednotliví signatáři memoranda v pondělí opět potvrdili svůj zájem zámek zachránit.
25. 4. 2022|

30 let zpět: Zelená Hora terazky přístupná

Dějiště Švandrlíkových Černých baronů, zámek Zelená Hora, se poprvé od časů druhé světové války otevřelo návštěvníkům z řad veřejnosti. Podívejte se, jak se na stavu této barokní památky podepsalo čtyřicet let zdejšího působení Československé lidové armády.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 4. 2021|

Santiniho hvězda barokní gotiky slaví čtvrtstoletí v elitním klubu UNESCO. A dostává novou tvář

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou si připomíná 25. výročí od zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Oslavy jsou nicméně skromné, pracovníci zaměřují veškerou pozornost na dokončení rekonstrukce díla architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Projekt obnovy za 45 milionů korun dotovaný Evropskou unií uskutečňuje farnost od loňska, závěrečná etapa bude příští rok.
22. 12. 2019|

Opakované volby ve Strakonicích opět vyhrála Strakonická Veřejnost. Jednoznačně

Opakované obecní volby ve Strakonicích vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost. Získalo 64,72 procenta hlasů, což znamená 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Strakonická Veřejnost tak ještě zvýraznila své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018. Tehdy ji podpořilo 51,1 procenta voličů.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 09:26|

Ve Strakonicích a dalších devíti obcích lidé volili zastupitele

Na deseti místech v Česku se v sobotu konaly komunální volby. Nejvyšší počet voličů mají Strakonice na jihu Čech, kde šlo o opakované volby. Tamní výsledek voleb do zastupitelstva z října 2018 totiž zrušil Ústavní soud. V devíti dalších obcích jde o volby nové.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 22:32|