TÉMA

Zmírnění

Evropská komise odpovídá na protesty farmářů. Chce jim zjednodušit předpisy

Evropská komise (EK) ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.
22. 2. 2024|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Recidivista si za ubití ženy odpyká 28 let namísto doživotí, rozhodl vrchní soud

Recidivista a sexuální agresor Karel Kalina si za ubití ženy na Děčínsku odpyká 28 let namísto doživotí. Původně uložený trest mu ve středu pravomocně zmírnil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl mužovu odvolání. Součástí rozsudku nicméně zůstalo to, že po odpykání trestu odnětí svobody se Kalina přesune do detenčního ústavu. Muž vinu odmítá. Podle verdiktu zmlácenou ženu ještě zaživa polil benzinem a po její smrti ji zapálil. Přímý důkaz proti němu neexistuje, usvědčil ho řetězec důkazů nepřímých.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 17:41|

Mírněte se, žádá NATO Kosovo po střetech se Srby. Rusko viní z vyhrocené situace Západ

NATO vyzvalo kosovské úřady, aby okamžitě zmírnily napětí se Srbskem, a urgovalo všechny strany konfliktu, aby spor řešily dialogem. Organizace reagovala na páteční střety kosovské policie s etnickými Srby a oznámení srbského prezidenta Aleksandara Vučiče, že uvedl armádu do bojové pohotovosti. Ruská diplomacie hovoří o „kosovské provokaci“. Podle Moskvy mohou za vyhrocení situace Spojené státy a Evropská unie.
27. 5. 2023|

Čína při vstupu do země nebude požadovat karanténu

Čína přestane od 8. ledna vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. S odvoláním na čínské zdravotní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která to označuje za velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
26. 12. 2022|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.
23. 3. 2022|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

KLDR oznámila provedení významného testu na základně Sohe, kterou slíbila zrušit

Severní Korea oznámila, že provedla „velice významný“ test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Test se uskutečnil v pátek v noci a byl úspěšný, uvedla státní média bez dalších podrobností. Nejnovější výzkumné poznatky v obranné sféře byly podle severokorejské agentury KCNA využity k dalšímu posílení „spolehlivého jaderného odstrašování“.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 09:56|