TÉMA

Výsledky voleb

Trumpa obvinili kvůli snaze zvrátit volby také v Georgii, využili i zákon proti zločineckým organizacím

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn velkou porotou, že se pokusil zvrátit svou těsnou volební porážku v klání s Joem Bidenem v roce 2020 v americkém státu Georgia. Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři předním uchazečem o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce, je obviněn už ve čtvrtém případu, uvedly tiskové agentury, spolu s ním je obviněno 18 kompliců. Hlavní prokurátorka v případu dala Trumpovi a dalším čas do příštího pátku, aby se vydali úřadům.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 23:22|

Lhůta pro napadení výsledků voleb prezidenta skončila, soud dostal stovky stížností

Úterý bylo posledním dnem, kdy mohli lidé u Nejvyššího správního soudu (NSS) zpochybnit výsledek volby prezidenta. Sedmidenní lhůta, která se počítá od vyhlášení výsledku ve Sbírce zákonů, vypršela v 16 hodin. NSS dostal v zákonné lhůtě na prezidentské volby asi 400 stížností. Většinou jde o „formulářové“ návrhy podobné obsahem i formou. Na rozhodnutí má specializovaný volební senát vždy 15 dní od doručení návrhu. V prezidentské volbě uspěl bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel, který porazil šéfa hnutí ANO a poslance Andreje Babiše.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 16:43|

Novým prezidentem bude Petr Pavel. Andreje Babiše předstihl téměř o milion hlasů

Petr Pavel vyhrál boj o Hrad, přímo do jeho volebního štábu mu přišla pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po sečtení všech volebních okrsků náleží Pavlovi 58,3 procenta hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dosáhl na 41,7 procenta. Poté, co bylo již jasné, že zvítězil, vystoupil Pavel s děkovnou řečí a dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Děkovnou řeč pronesl také Babiš. Vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:42|

Státní komise schválila výsledky voleb, od úterý je půjde deset dní zpochybnit

Státní volební komise projednala výsledky krajských voleb a schválila jejich vyhlášení ve sbírce zákonů. Podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Petra Vokáče budou výsledky oficiální od úterý, další den začne běžet lhůta pro jejich případné zpochybnění. Totéž platí o výsledku prvního kola senátních voleb na Děčínsku.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 10:10|

30 let zpět: Výsledky voleb jsou tu

Kdo vyhrál v prvních svobodných parlamentních volbách po pádu komunismu. To byla hlavní zpráva dne i pro Deník ČST. Diváci se dozvěděli vše potřebné. Jen prezentace byla z dnešního pohledu úsměvná.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
10. 6. 2020|

Brexit bude, hodnotí britské volby čeští politici. Podle Babiše zvítězil charismatický lídr

Voliči ve Velké Británii se jasně vyslovili pro odchod z Evropské unie, a je proto třeba se začít chystat na nové vztahy s Londýnem i na případné oslabení Česka. Shoduje se v tom většina předsedů tuzemských parlamentních stran. Čtvrteční hlasování ve Spojeném království s přehledem vyhráli konzervativci Borise Johnsona, který kampaň zakládal právě na dokončení britského rozvodu s Unií.
13. 12. 2019|