TÉMA

Martin Sedeke

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Mariánský sloup se vrátil na Staroměstské náměstí. Vztyčení završilo desetiletí sporů

Na Staroměstském náměstí v centru Prahy se tyčí napodobenina Mariánského sloupu ze 17. století. Navrácení monumentu, který původně vznikl jako poděkování za ochránění Prahy před švédskými vojsky, vyvolávalo mezi lidmi spory. Zastánci obnovy považují sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je sloup symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Umístění kopie sloupu v lednu po dlouhé debatě nakonec schválili pražští zastupitelé.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:12|

Oprava Barrandovského mostu nebo stavba metra D. Praha schválila rozpočet

Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz, které získá od státu. Na investice je vyčleněno 16,8 miliardy, což je o něco méně než pro letošní rok. Proti loňsku vzrostou asi o 5,5 miliardy korun běžné výdaje na 64,8 miliardy. Rozpočet ve čtvrtek večer po mnohahodinové diskusi schválili pražští zastupitelé. Kritizovala ho opozice, které vadí mimo jiné výše běžných výdajů.
12. 12. 2019|