TÉMA

Unionisté

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Zemřel severoirský expremiér a držitel Nobelovy ceny za mír David Trimble

Ve věku 77 let zemřel v pondělí bývalý severoirský premiér David Trimble, který za svou úlohu v severoirském mírovém procesu obdržel v roce 1998 Nobelovu cenu za mír. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na severoirskou Ulsterskou unionistickou stranu (UUP), kterou Trimble na přelomu tisíciletí vedl.
25. 7. 2022|

DUP hodlá blokovat nově zvolený parlament. Chce zrušit severoirský protokol

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) v pátek oznámila, že kvůli pobrexitovým ujednáním bude blokovat volbu předsedy nově zvoleného regionálního parlamentu, což znemožní jeho fungování. Avizoval to předseda DUP Jeffrey Donaldson s tím, že druhá nejsilnější strana v parlamentu nepostaví ani žádného svého kandidáta.
13. 5. 2022|

Severoirská policie obvinila dva muže z vraždy novinářky McKeeové

Severoirská policie vznesla obvinění v případu úmrtí novinářky Lyry McKeeové. Žena přišla o život v dubnu 2019, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Podle vyšetřovatelů tehdy 29letou novinářku smrtelně postřelili. Policie teď obvinila dva muže z vraždy.
17. 9. 2021|

V Irsku jsou Brity, v Británii Iry. Protestující unionisté cítí křivdu a bojí se zrady

Jsou hrdí na své britské kořeny a protestantské vyznání, brexitová dohoda ale severoirské unionisty oddělila od zbytku Spojeného království celní bariérou. Otřásla tak křehkým mírem Velkopáteční dohody. Klid na britském „zadním dvorku“ narušují mladí lidé, kteří v ulicích útočí na policisty zápalnými lahvemi. Cítí křivdu, frustraci a nepamatují násilí z dob The Troubles. Londýn je k situaci spíše apatický, zatímco sílí podpora pro referendum o sjednocení Irska.
14. 4. 2021|

Severní Irsko děsí brexit. Staré zdi se ještě nepodařilo zbořit a už hrozí nová vlna násilí

Dohodu o brexitu mezi Spojeným královstvím s Evropskou unií dlouhodobě komplikoval strach z nové hranice mezi Irskem a Severním Irskem. O možných kontrolách po brexitu už mluví i Londýn. V samotném Severním Irsku sílí nejistota a roste počet lidí, kteří s odchodem z Unie nesouhlasí. Zatím se totiž nepodařilo zbořit ani staré „zdi míru“, jež v severním Belfastu oddělují britské protestanty od irských katolíků, potažmo unionisty od republikánů.
12. 12. 2019|