TÉMA

Vrak

Vrcholí souboj o několikamiliardový poklad z galeony San José. Pokusí se ho získat Kolumbie, zájem mají i jiní

Příští měsíc by mohli specialisté vyzdvihnout z Karibského moře první předměty z lodi San José, která je označována za „svatý grál“ mezi podmořskými vraky. Tři století stará španělská galeona, která vezla mimo jiné na jedenáct milionů zlatých a stříbrných mincí, byla nalezena v roce 2015. Hodnota jejího nákladu je odhadována na dvacet miliard dolarů.
20. 3. 2024|

Vraky z havárií se z aukce mohou dostat do opravy v zahraničí a zpět na silnice. Nový majitel se historii nedozví

Na českých silnicích se letos odehrálo téměř 70 tisíc nehod, přičemž škody dosáhly sedmi miliard korun. Auta jsou často tak poničená, že to pojišťovny vyhodnotí jako totální škodu a vozy pak míří do internetových aukcí. V těch je nakupují obchodníci na náhradní díly, ale i kompletní opravy. Některá auta se tak v praxi na silnice vracejí. Kdo a jak je dal dohromady, už ovšem nikdo nekontroluje.
17. 12. 2023|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Archeologové objevili nedaleko Stockholmu vrak lodi Äpplet ze 17. století

Švédští archeologové objevili na dně moře asi třicet kilometrů od Stockholmu vrak lodě, která je prakticky identická se švédskou válečnou lodí Vasa ze 17. století. Loď Äpplet (jablko) poprvé vyplula v roce 1629. Vědci její vrak objevili u ostrova Vaxholm loni v prosinci, význam nálezu potvrdily další analýzy. Objev nyní představilo švédské muzeum Vrak.
25. 10. 2022|

Liberec vydražil patnáct odtažených aut za 36 tisíc korun, většinou na díly

V Liberci vydražili prvních patnáct aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože z některých vozů už byly jen vraky, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo sedmnáct zájemců, většinou chtěli vozy na náhradní díly. Dohromady dražba vynesla přes třicet šest tisíc korun.
10. 8. 2022|

Průzkumníci našli vrak amerického torpédoborce, leží v téměř sedmikilometrové hloubce

Vrak amerického doprovodného torpédoborce Samuel B. Roberts objevili 6895 metrů pod hladinou texaský multimilionář Victor Vescovo a expert na průzkum mořských hlubin Jeremie Morizet. Loď přezdívanou Sammy B. potopila skupina japonských válečných lodí v bitvě u filipínského ostrova Samar za druhé světové války.
26. 6. 2022|

Expedice objevila u Antarktidy vrak Endurance polárníka Shackletona. Ležel tři kilometry pod hladinou

Vrak plavidla Endurance z expedice Brita Ernesta Shackletona leží v hloubce asi tří tisíc metrů ve Weddellově moři. Objevili ho tam experti, kteří po něm pátrali od začátku února na výpravě vyslané z Jihoafrické republiky k Antarktidě.
9. 3. 2022|

Do Antarktidy vyrazila expedice, která chce najít vrak Endurance. Mise má jen fotit, dotknout se ho nesmí

Z Jihoafrické republiky o víkendu na palubě ledoborce vyplul k Antarktidě tým odborníků, který bude ve Weddellově moři pátrat po vraku lodi Endurance ze známé expedice Ernesta Shackletona. Výprava nazvaná Endurance22 se pokusí dosáhnout toho, co se zatím při žádném z předchozích pokusů nepodařilo – překonat nepříznivé podmínky a pomocí dvou dálkově ovládaných miniponorek nasnímat jeden z nejslavnějších vraků světa, který se potopil v roce 1915.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 10:27|

Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.
28. 8. 2020|

O pomoc volal marně. Teď se telegraf z Titanicu stává předmětem rozepře

Více než sto let od potopení Titanicu se kolem jeho vraku odehrává další drama. Společnost RMS Titanic plánuje vyzvednutí telegrafu, kterým posádka námořního kolosu volala o pomoc. Rozpadající se trosky lodi by ho totiž mohly pohřbít navždy. Proti se ale staví někteří archeologové a dokonce i britská a americká vláda.
7. 3. 2020|

Parkoviště a silnice jako odkladiště vraků by měly skončit. Poslanci schválili snazší odtah

Větší pravomoci pro vlastníky silnic a veřejných parkovišť připravují poslanci. Nově by mohli odtahovat vozidla, která nemají déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Novelu zákona podpořilo 179 poslanců, nyní putuje do Senátu. Podle současné legislativy je možné odtáhnout vrak auta jen v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:11|

U řeckých břehů našli dva tisíce let starý vrak římské lodě se zachovalými amforami

U řeckého ostrova Kefalonia v Jónském moři badatelé objevili zhruba dva tisíce let starý vrak římské lodě s nákladem asi šesti tisíc velmi zachovalých amfor. Přibližně 30 metrů dlouhý vrak řečtí vědci našli s pomocí sonaru u přístavu Fiskardo. Objev, který podle archeologů pochází z období mezi 1. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu, by mohl přinést nové informace o římských obchodních trasách ve Středozemním moři.
11. 12. 2019|