TÉMA

Kryptovirus

Za útokem na benešovskou nemocnici byl ruský vir Ryuk

Data v benešovské nemocnici napadl v prosinci ruský vir Ryuk. Nešlo o cílený útok na jeden subjekt, informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie útok počítačovým virem vyšetřuje pro neoprávněný přístup k počítači a nosiči informací, čeká se na zprávy od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a expertů ze společnosti ESET, které podle Suchánkové dorazí během týdnů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:23|

Kraj dá benešovské nemocnici 30 milionů korun na ztrátu kvůli kyberútoku, oznámila hejtmanka

Středočeský kraj poskytne benešovské nemocnici 30 milionů korun na ztráty způsobené počítačovým kryptovirem. O přidělení neinvestiční dotace rozhodli krajští radní. Schválit to ještě musí koncem ledna zastupitelé, uvedla v pondělí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 15:17|

OKD po hackerském útoku obnovilo těžbu v dolech. Škody údajně nebudou velké

Společnost OKD podle plánu obnovila těžbu ve svých dolech na Karvinsku, kterou v pondělí ukončila z bezpečnostních důvodů po hackerském útoku na firemní počítačovou síť. Potvrdil to mluvčí těžební společnosti Ivo Čelechovský. OKD těžbu obnovilo poté, co vytvořilo oddělenou interní počítačovou síť. Škody by podle vedení firmy neměly být velké.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 15:52|

Benešovská nemocnice chce obnovit provoz interny 30. prosince

Benešovská nemocnice chce po útoku počítačovým virem obnovit provoz interního oddělení v pondělí 30. prosince. Pracuje se i na plném zprovoznění laboratorního systému, řekl mluvčí nemocnice Petr Ballek. Kryptovirus ochromil provoz nemocnice ve středu 11. prosince.
26. 12. 2019|

Benešovská nemocnice se dále zotavuje, plný provoz by mohl být ještě před Vánoci

Benešovská nemocnice, kterou minulý týden ochromil kybernetický útok, pokračuje v návratu do normálního provozu. Po porodnici už funguje i dětské, gynekologické a neurologické oddělení a částečně také chirurgická ambulance. Podle ředitele nemocnice Romana Mrvy by zařízení mohlo začít plně fungovat na začátku příštího týdne.
20. 12. 2019|

Porodnice v Benešově už funguje, operace na dalších odděleních budou od ledna

V benešovské nemocnici se po útoku počítačovým virem z minulého týdne podařilo obnovit chod porodnice, v dalších dnech začnou fungovat ostatní oddělení. Od ledna by pak lékaři měli v obvyklém režimu také operovat.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 15:20|

Přístroje stále nefungují, benešovská nemocnice kvůli kryptoviru omezí provoz i v pondělí

Potíže benešovské nemocnice nekončí a lepší to nebude ani v pondělí. Poté, co kryptovirus zablokoval fungování počítačů, paralyzoval počítačovou síť a lékaře připravil o jejich přístroje, zůstává provoz nemocnice výrazně omezen. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Petra Ballka by mohl plný provoz opět začít v úterý.
13. 12. 2019|

Nemocnice se stávají cílem počítačových útoků vyděračů. Důležitá data zálohujte, radí experti

Kryptovirus, který ve středu ráno ochromil chod benešovské nemocnice, je podle odborníků takzvaný vyděračský software, který vymáhá výkupné. Oběti by ale hackerům rozhodně nic platit neměly, shodují se experti. „Z toho typu útoků se v podstatě stala komodita tak, že se dají koupit,“ upozorňuje na jeho rozšířenost prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Aleš Špidla.
11. 12. 2019|

Hackeři ochromili benešovskou nemocnici. Nelze spouštět přístroje, ruší se operace

Provoz Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov ochromil kryptovirus, který v noci na středu napadl její počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj, všechny plánované operace jsou zrušené. Zdravotnické zařízení využilo nabídky pomoci odborníků z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Podle ředitele nemocnice se určitě nepodaří plný provoz obnovit během středečního dne, problémy teoreticky mohou trvat i týdny.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 09:37|