TÉMA

Jan Rýdl

Pardubickému kraji schází více než miliarda korun na dopravní stavby. Nejvíce na přivaděč k D35

Více než miliarda korun schází silničářům na stavbu přivaděčů k dálnici D35 na Pardubicku. Původní suma přes 2,5 miliardy korun, se kterou počítalo šest let staré memorandum, už nestačí. Kraj teď žádá ministerstvo dopravy, aby částku navýšilo. Kromě budoucích projektů má ale Pardubický kraj problém i s financováním už započatých staveb.
22. 3. 2023|

Dopravu na dálnici D1 u Prahy čekají problémy. Silničáři se tam v létě pustí do dalších oprav

Silničáři budou v létě opět opravovat nejvytíženější část české dálniční sítě – úsek D1 těsně před Prahou. Očekávají se velké problémy, kdykoli se totiž v minulých letech v tomto úseku něco stavělo či opravovalo, tvořily se dlouhé kolony. Podle zjištění ČT se proto letos silničáři pokusí zabrat menší část vozovky, a to i za cenu rozložení prací do dvou stavebních sezon.
15. 1. 2022|

Dálnice D6 byla kvůli hromadné nehodě čtyři hodiny uzavřená

Kvůli hromadné nehodě byla na děvětasedmdesátém kilometru v úterý dopoledne uzavřená dálnice D6 u Lubence na Lounsku ve směru na Prahu. Policie obnovila provoz zhruba po čtyřech hodinách. Podle policejního mluvčího nehodu pravděpodobně způsobila ledovka.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 14:00|

U Klimkovic vysazují zeleň pro odhlučnění dálnice, protihlukovou stěnu ŘSD slibuje do roku 2025

U Klimkovic vysazují dělníci stromy a keře. Ty mají město s asi čtyřmi tisíci obyvatel chránit před nadměrným hlukem a prachem z dálnice D1. Protihluková bariéra u dálnice nestojí, přitom po ní Klimkovice a další obce volají více než patnáct let. Město přistoupilo ke kroku samo, protože s Ředitelstvím silnic a dálnic se na projektu neshodlo.
7. 12. 2021|

Dostavba dálnice D3 u Tábora musí počkat, soud vydal předběžné opatření

Silničáři musí počkat s dostavbou úseku rozestavěné dálnice D3 u Tábora. Krajský soud v Českých Budějovicích vydal odkladný účinek proti rozhodnutí krajského úřadu o tom, že stát může vyvlastnit pozemky. Informoval o tom Pavel Bratránek, majitel pozemků motocentra u rozestavěné dálnice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počká na správní lhůtu šedesát dní, potom je připravené pokračovat v přípravách.
23. 3. 2021|

Mobilita lidí klesla, ne ale tak jako před rokem, ukazují data ze silnic či metra

Ministerstvo vnitra na data o mobilitě lidí, a tedy i o účinnosti opatření zatím čeká. České televizi se ale podařilo získat první údaje od silničářů a pražského dopravního podniku. Ukazují, že pohyb lidí se oproti minulému týdnu snížil méně než před rokem.
3. 3. 2021|

Silničáři začínají opravovat výtluky, zima je nejhorší za dekádu

Končící zima podle silničářů nejspíš způsobila největší škody za posledních deset let. Vyčíslit je zatím neumějí, protože teď teprve začíná oprava prvních děr. Zvýšené náklady mohou být citlivé hlavně pro kraje a obce, těm se propadly kvůli covidu-19 příjmy.
19. 2. 2021|

Osobních aut na silnicích výrazně ubylo. Naopak kamiony mají napilno, i díky automobilkám

Kamion za kamionem. Dvacet kilometrů před Prahou je na první pohled znát, že tento rok se vymyká zvyklostem z minulosti. Každé druhé auto, které tu právě projíždí, je nákladní. Přitom za normálního stavu – podle výsledků posledního sčítání – to bývala jen asi čtvrtina.
11. 11. 2020|

Jako by byly prázdniny už v dubnu. Práce na silnicích začínají, doprava kvůli koronaviru klesla

Klidnější provoz v dopravě nahrává pracím na silničních stavbách. Už nyní tak začaly některé rekonstrukce, a to i na exponovaných místech, s nimiž by se jinak čekalo až na léto. Stát se teď chystá vypsat nové dodatečné zakázky. Například ředitelství silnic a dálnic připravuje tendry za téměř 100 miliard korun.
18. 4. 2020|

Stát chce prodat části starého mýtného systému. Předpokládá velký zájem

Silničáři řeší, jak naložit s pozůstatky starého způsobu výběru mýta. Brány a čidla totiž patří státu a ten začíná jednat o případném prodeji do zahraničí. Hodnota zařízení se odhaduje na dvě a čtvrt miliardy.
20. 1. 2020|

Zastupitelé Varnsdorfu odvolali starostu Horáčka, jeho nástupcem bude Solloch

Novým starostou Varnsdorfu se stal Roland Solloch (za ANO). Ve funkci nahradil trestně stíhaného Stanislava Horáčka, kterého zastupitelé odvolali kvůli sporné zakázce na radary na měření rychlosti. Další stíhaný politik, místostarosta Josef Hambálek (ANO) rezignoval na funkci sám, nechce prý městu kazit pověst. Novým místostarostou je Jiří Sucharda z ODS.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 19:41|

Na D3 se otevřel desetikilometrový úsek. Celá dálnice má být hotová do roku 2028

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo část dálnice D3 Ševětín–Borek dlouhou 10,7 kilometru. Provoz je nyní už obousměrný, už od dopoledne mohli řidiči jezdit ve směru do Prahy. Stavba stála 1,6 miliardy korun, informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Od 1. ledna 2020 bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna, sdělil novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 16:07|