TÉMA

FN Ostrava

V třinecké nemocnici využívají k léčbě ischemické choroby srdeční kybernetický nůž

Kardiologové z nemocnice v Třinci na Frýdecko-Místecku ve spolupráci s odborníky onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava představili novou metodu léčby bolesti u anginy pectoris (projev ischemické choroby srdeční). K odstranění bolesti využili ozařování kybernetickým nožem. Metodu zatím vyzkoušeli při léčbě tří lidí, do klinické studie chtějí zařazovat další vhodné pacienty.
25. 4. 2022|

Ostravští traumatologové použili místo opakovaného rentgenování zlomeniny elektronickou sondu

Traumatologové ostravské fakultní nemocnice použili jako první v republice pro kontrolu správného ukotvení šroubu ve spodní části zlomené pažní kosti elektronický systém. Tento způsob kontroly má nahradit při operacích opakované rentgeny.
9. 2. 2021|

Ministerstvo schválilo použití šesti dávek vakcíny z ampule namísto pěti, uvedl Babiš

V Česku za pondělí přibylo téměř jedenáct tisíc případů koronaviru, jde o třetí nejhorší bilanci od 7. listopadu. Laboratoře provedly 26 tisíc testů, pozitivních jich bylo 42 procent, dosud nejvíce. Očkovat se začalo v Ostravě. Ministerstvo zdravotnictví schválilo použití šesti dávek vakcíny proti covidu-19 z jedné ampule od firmy Pfizer namísto pěti. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr školství Robert Plaga (za ANO) požaduje úpravu vakcinační strategie, která dle něj opomenula pracovníky ve školství. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové resort na takové metodice pracuje.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 22:14|

Nemocnice se vrací do normálu a k neakutním případům. Pořadníky už ale neplatí

Vláda načrtla harmonogram, podle nějž se Česko postupně má vrátit k normálnímu životu. Do běžného provozu se postupně začínají kromě obchodů vracet také nemocnice, které vedle péče o nemocné s COVID-19 a akutních případů mají nabízet i další služby. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že návrat k normálu potrvá týdny, některá zařízení ale avizují, že na obnovu budou potřebovat více času.
18. 4. 2020|

V Ostravě útočil dvaačtyřicetiletý muž. Po střelbě spáchal sebevraždu

V ostravské nemocnici se v úterý ráno odehrála střelba, při níž zemřelo šest lidí a další tři byli zraněni. Útočil dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad V. z Opavska. Podle svého zaměstnavatele Aleše Zyguly muž uplynulý měsíc nechodil do práce. „Posledních čtrnáct dní byl oficiálně na nemocenské,“ řekl Zygula.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 22:24|