TÉMA

Premiérka

Francouzská premiérka Borneová rezignovala. Macron jejího nástupce zatím nejmenoval

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová v pondělí rezignovala na funkci. Prezident Emmanuel Macron, který o chystaných změnách v kabinetu hovořil už koncem loňského roku, její demisi přijal, informují tiskové agentury. Borneová povede kabinet v demisi až do jmenování nového předsedy vlády. Podle agentury AFP se jako o možném budoucím premiérovi nejčastěji hovoří o 34letém ministru školství Gabrielu Attalovi.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:50|

Novozélandská premiérka Ardernová odstoupí z funkce, nemá už prý dost sil. Slíbila snoubenci, že se konečně vezmou

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že nejpozději 7. února odstoupí z čela vlády a již se nebude ucházet o další mandát. Řekla to v projevu před stranickými kolegy. Parlamentní volby slíbila svolat na 14. října. Její dosavadní působení ocenil šéf novozélandské opozice Christopher Luxon nebo australský premiér Anthony Albanese.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 10:32|

V Dánsku se konají předčasné parlamentní volby. Premiérka chce politickou jednotu

Dánové v úterý hlasují v předčasných parlamentních volbách, které by mohly vést ke vzniku širší koalice tvořené středolevými a středopravými politickými stranami. Volební místnosti se otevřely v 8 hodin ráno, uzavřeny budou o dvanáct hodin později.
1. 11. 2022|

Vlády nad Itálií se chopila velmi křehká koalice

Giorgia Meloniová začala formálně úřadovat ze sídla italských premiérů. Historicky první předsedkyně tamní vlády už pracuje na programovém prohlášení, které spolu se žádostí o důvěru představí nejpozději ve středu oběma komorám parlamentu. S prosazováním hlavních bodů kampaně, díky kterým získala její krajně pravicová strana ve volbách nejvíc hlasů, to ale bude mít složité, a to nejen kvůli patrným roztržkám ve vládní koalici.
24. 10. 2022|

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|

Švédsko podniklo důležité kroky ke splnění tureckých požadavků, řekl šéf NATO

Švédsko učinilo důležité kroky, aby splnilo požadavky, kterými Turecko podmiňuje souhlas se vstupem této severské země do NATO. Novinářům to při své návštěvě Švédska v pondělí řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
13. 6. 2022|

Švédský parlament schválil Anderssonovou do čela vlády. Před týdnem rezignovala hned po zvolení

Švédský parlament opět schválil sociální demokratku Magdalenu Anderssonovou jako premiérku země. Anderssonová byla předsedkyní švédské vlády parlamentem potvrzena již minulý týden ve středu, pouhých několik hodin poté ale rezignovala, když poslanci neodsouhlasili vládní návrh rozpočtu a podpořili naopak opoziční předlohu. Anderssonová se stala první ženou v premiérské funkci v historii Švédska.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 21:03|

Nová švédská premiérka Anderssonová odstoupila hned v den svého zvolení

Nová švédská premiérka, sociální demokratka Magdalena Anderssonová, se vzdala funkce hned v den svého potvrzení v parlamentu. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež Zelení, kteří byli menším koaličním partnerem, oznámili, že novou vládu opouštějí. Čtyřiapadesátiletá politička nyní doufá, že stane v čele menšinové, už čistě sociálnědemokratické vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:24|

Finsko bude mít zřejmě nejmladší premiérku světa. Do čela vlády míří 34letá Sanna Marinová

Do vedení finské vlády se potřetí v historii postaví žena. Sociálnědemokratická strana Finska zvolila jako svého kandidáta do čela kabinetu dosavadní ministryni dopravy a komunikací Sannu Marinovou. Ta se tak ve svých 34 letech pravděpodobně stane současnou nejmladší premiérkou ve světě. Finský prezident Sauli Niinistö by novou vládu mohl jmenovat příští týden.
9. 12. 2019|