TÉMA

Roman Kreuziger

Většina mladých řidičů považuje vztah s cyklisty za nepřátelský, vyplývá z výzkumu

Přes šedesát procent mladých řidičů vnímá vztah cyklistů a řidičů jako nepřátelský. Nižší je toto číslo u řidičů, kteří sami jezdí na kole. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ, který agentura zpracovala pro projekt Dám respekt. Hovoří také o tom, že více než třetina všech řidičů nezná pravidlo odstupu jednoho a půl metru při předjíždění cyklisty. Respondenti se shodují v tom, že lepší cyklistická infrastruktura, vzájemný respekt a větší znalost předpisů silničního provozu by přispěly ke zlepšení vztahů mezi cyklisty a šoféry.
31. 5. 2023|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|

Národní park Šumava prohrál u Nejvyššího soudu spor o pozemky s bývalým cyklokrosařem Kreuzigerem

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání správy Národního parku Šumava ve sporu s bývalým cyklokrosařem Romanem Kreuzigerem starším o pozemky v bývalé obci Zhůří u Rejštejna. Park se domáhal, aby mu Kreuziger prodal asi deset hektarů pozemků ve třetí zóně. Žalobu zamítl před dvěma lety Krajský soud v Plzni. Teď ho potvrdil i Nejvyšší soud. Svůj rozsudek Nejvyšší soud zveřejnil na úřední desce.
9. 12. 2019|