TÉMA

Saskia Eskenová

Schröder vyvázne bez postihu, SPD jej za vstřícný postoj k Rusku trestat nechce

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru ve čtvrtek v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.
2. 3. 2023|

Durynský premiér Kemmerich odstoupil, spolková vládní koalice chce nové zemské volby

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP) s okamžitou platností rezignoval.  Celoněmecká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se zatím v Berlíně dohodla na tom, že by se v Durynsku měly uskutečnit předčasné volby. Krize vznikla poté, co se Kemmerich stal ve středu prvním zemským premiérem, který byl do funkce zvolen i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD). V Durynsku stranu ovládají radikálové.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 16:51|

Německá SPD má nové vedení a požaduje revizi koaliční spolupráce s Merkelovou

Novými předsedy německé vládní sociální demokracie (SPD) se stali členka Spolkového sněmu z Bádenska-Württemberska Saskia Eskenová a exministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans. Sjezd SPD v Berlíně tak potvrdil výsledky celostranického hlasování z konce listopadu. Oba politici, kteří mají stranu vyvést z hluboké krize, jsou vnímáni jako kritici vlády velké koalice SPD a CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. V ní ale sociální demokracie prozatím zůstává.
6. 12. 2019|