TÉMA

BP

Dopravci se kvůli útokům hútíů začali vyhýbat Rudému moři. Může to zvýšit ceny

Útoky jemenských povstalců hútíů komplikují dopravu v úžině Báb al-Mandab v Rudém moři. Lodní dopravci proto začali volit delší trasu, aby se nebezpečné zóně vyhnuli. Kvůli tomu hrozí nárůst cen spotřebního zboží i ropných produktů.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 20:17|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Kalifornská firma vyrábí palivo pro lodě z komunálního odpadu

Lodě přepravují více než osmdesát procent objemu světového obchodu. Tento způsob dopravy je zároveň zodpovědný za téměř tři procenta emisí oxidu uhličitého způsobných lidskou činností. Začínající kalifornská firma WasteFuel přeměňuje komunální a zemědělský odpad na udržitelnou energii, včetně biometanolu pro lodní dopravu. Ropný gigant, britská společnost BP, nyní do firmy vloží deset milionů amerických dolarů, tedy asi 219,2 milionu korun, uvedla agentura Bloomberg.
6. 7. 2023|

Britský kolos BP se zbaví svého pětinového podílu v Rosněfti

Britský energetický kolos BP se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Informovala o tom firma, která byla pod tlakem britské vlády, aby angažmá v ruském ropném gigantu ukončila. Rosněfť vyjádřila politování nad tímto krokem, který podle ní zničí dlouholetou spolupráci.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 22:14|

Většině čerpacích stanic ve velkých britských městech došlo palivo

Až devadesáti procentům čerpacích stanic ve velkých britských městech schází palivo. Krizi v dodavatelských řetězcích, kterou způsobil nedostatek řidičů nákladních aut, umocnilo panické nakupování do zásoby. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů, včetně pandemie covidu-19 a odchodu Británie z Evropské unie. Důsledkem jsou výpadky v dodávkách různého zboží, kromě pohonných hmot také potravin pro supermarkety.
27. 9. 2021|

Britská ropná společnost BP chce propustit deset tisíc zaměstnanců

Britská ropná společnost BP chce propustit zhruba deset tisíc zaměstnanců, což odpovídá asi 15 procentům celkové pracovní síly. Firma uvedla, že pandemie nemoci covid-19 prudce snížila ceny ropy i poptávku po této surovině. Generální ředitel Bernard Looney také plánuje, že zaměření podniku posune od těžby ropy a zemního plynu více k obnovitelným zdrojům energie, informovala agentura Reuters.
8. 6. 2020|

OPEC se dohodl se spojenci na výraznějším snížení těžby. Zvýšení ceny ropy pomůže Aramcu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby o dalších 500 tisíc barelů denně, uvedly zdroje agentury Reuters. Cílem dohody je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh.
6. 12. 2019|