TÉMA

Jane Fondová

Byla to kampaň, ale podle pravidel. Andrea Riseboroughová zůstává v nominacích na Oscara

Andrea Riseboroughová pořád může získat Oscara pro nejlepší herečku. Americká filmová akademie rozhodla, že není důvod vyřadit ji z nominací. Výběr Riseboroughové mezi finálovou pětici mnohé zástupce filmové branže i kritiky překvapil. Objevily se otazníky, zda intenzivní kampaň, v níž pozornost pro nezávislý film získávaly hereččiny slavnější kolegyně jako Kate Winsletová nebo Cate Blanchettová, neporušila pravidla.
2. 2. 2023|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Pátek co pátek v poutech. Jane Fondová se pustila do boje za ochranu klimatu s vervou

Boj za ochranu klimatu stírá generační hranice. Naplno se do něj ve Washingtonu položila i oscarová herečka a zkušená demonstrantka Jane Fondová, kterou od symbolu ekologických protestů Grety Thunbergové dělí 65 let. Na schodišti amerického Kongresu se Fondová pravidelně nechává zatýkat za narušování pořádku. Další akci má v plánu v pátek.
6. 12. 2019|