TÉMA

Martin Hanousek

Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|

SeČTeno z Královéhradeckého kraje: Přístup lidí k chataření se mění

Popularita chat a chalup v okolí Hradce Králové během pandemie covidu výrazně narostla. Teď  zájem o nové rekreační nemovitosti pomalu upadá. A mění se i přístup lidí k chataření. Z původně rekreačních nemovitostí se stále častěji stávají domky k trvalému užívání. Natáčel o tom pořad SeČTeno.
11. 8. 2023|

Soud povolil ochráncům přírody účast v územním řízení ke stavbě domu v Hradci. Verdikt může ovlivnit i jiné případy

Nejvyšší správní soud povolil ochráncům přírody v Hradci Králové účast v územním řízení na stavbu čtyřpodlažního bytového domu v cenné přírodní lokalitě. Úřady a soudy jim to předtím odepřely. Verdikt může ovlivnit i přípravu dalších staveb.
16. 7. 2023|

Turisté si stěžují na ohradníky na Plachtě. Ochránci přírody slibují lepší značení a víc informací

Lidé si stěžují na ohradníky v lokalitě přírodní památky Na Plachtě. Porost na bývalém vojenském cvičišti v Hradci Králové spásají divocí koně a vodní buvoli. Elektrické ohradníky, které tam kvůli těmto zvířatům jsou, ale podle místních komplikují průchod lidem s kočárky nebo seniorům. Na místa, kam dřív běžně chodili, se teď prý dostanou jen s obtížemi.
12. 3. 2023|

Předražená lávka v Hradci má stát ještě o dalších pět milionů víc, radní o tom budou jednat

Už nyní je to jedna z nejdražších staveb svého druhu v zemi. Lávka přes Labe v Hradci Králové ale i těsně před otevřením dál zdražuje. Na úterní jednání radních míří návrh na zvýšení ceny o dalších bezmála pět milionů korun. Cena měla být před devíti lety 34 milionů, teď se vyšplhala na víc než pětinásobek, a to na celkem 175 milionů s daní.
17. 2. 2023|

ODS v Hradci Králové chce změnu v původně dojednané pětikoalici. Navrhuje přibrat ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.
19. 10. 2022|

Hradecká lávka pro pěší se zřejmě prodraží. Konečná cena by mohla dosáhnout 170 milionů

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Labe v Hradci Králové možná opět podraží. Původně měla rozpočet 35 milionů korun. Loni, kdy stavba začala, už byla cena na 160 milionech. Nyní by mohla cena narůst o dalších sedm a půl milionu. Radní sice nárůst nákladů neschválili, přesto míří návrh k zastupitelům. Pokud zastupitelstvo zdražení lávky schválí, bude cena projektu už bezmála na 170 milionech včetně DPH. Lávka má být hotová příští rok v březnu.
16. 8. 2022|

Billboardy v Hradci Králové majiteli vydělávají léta bez platného povolení. Stavební úřad nezasáhl

Skoro dvě desítky billboardů v Hradci Králové vydělávají majiteli bez platného povolení. Některé i dvanáct let. Uvedl to stavební úřad magistrátu, proti majiteli ale dosud nezasáhl. To udělalo až vedení radnice, když na případ upozornila Česká televize.
6. 6. 2022|

Dodavatelé chtějí zvednout cenu multifunkční arény v Hradci Králové

Sdružení tří dodavatelských firem chce zvednout cenu multifunkční arény, která je největší investicí Hradce Králové v posledních desetiletích, a to o jedenáct a půl procenta, tedy skoro o sedmdesát milionů korun. Argumentuje stejně jako většina stavitelů – tedy inflací, zdražováním materiálu i válkou na Ukrajině.
23. 5. 2022|

Černá stavba skladů v Hradci Králové dostala po šesti letech povolení

Příběh jedné z největších nepovolených staveb v Česku, skladového areálu v Hradci Králové, dostává další kapitolu. Nizozemský developer CTP Alfa získal dodatečné stavební povolení. Je pravomocné. Práce musel přerušit před šesti lety, když vyšlo najevo, že staví načerno.
22. 10. 2021|

Zastupitelé Hradce Králové odvolali náměstka Hanouska. Podle primátora přestal spolupracovat

Zastupitelé Hradce Králové odvolali z funkce náměstka Martina Hanouska (Zelení). Návrh získal podporu devatenácti členů z celkových 37, uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Zelení a Změna pro Hradec vypověděli loni v listopadu kvůli neshodám koaliční smlouvu, v Hradci Králové je ve vedení ANO a ODS. S rozpadem koalice přišla o tři hlasy, má 17 zastupitelů.
23. 2. 2021|

Vedení Hradce Králové zůstává, koalice nenašla hlasy pro odvolání radních

Vedení města Hradce Králové zůstalo po pondělním zasedání zastupitelstva stejné. Menšinová koalice tvořená ANO a ODS ani opozice nezískaly dost hlasů pro své návrhy na odvolání radních města. Personální změny ve vedení radnice zastupitelstvo řeší od loňského listopadového rozpadu vládnoucí trojkoalice, z níž pro neshody s hnutím ANO odešlo tříčlenné uskupení Zelení a Změna pro Hradec. ANO a ODS mají 16 zastupitelů z 37.
18. 1. 2021|

Krize ve vedení Hradce Králové pokračuje. Zastupitelé odvolali náměstkyni Pourovou

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí neschválili návrh na odvolání z funkcí náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Funkci náměstkyně naopak opustí Věra Pourová (ANO). Odvolání Hanouska a Záruby navrhl předseda zastupitelského klubu ODS Martin Soukup. Stalo se tak poté, co uskupení Zelení a Změna pro Hradec 26. listopadu vystoupili z vládnoucí trojkoalice, kterou vedle nich tvořily ještě ANO a ODS.
7. 12. 2020|

V Hradci Králové se rozpadla koalice. Vypověděli ji Zelení a Změna

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Informoval o tom lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených měla dosud v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 15:41|

Firma Purum řeší po výbuchu v Hamru další problém. Středisko v Hradci Králové podle radnice nemá povolení

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila správní řízení se společností Purum kvůli středisku na likvidaci odpadu v Hradci Králové. Firma totiž podle radnice pracuje se zvlášť nebezpečnými odpady bez patřičného povolení. Hrozí proto riziko výbuchu podobně jako před dvěma týdny v Hamru na Jezeře. Po explozi tam jeden člověk zahynul a do ovzduší unikly nebezpečné látky.
5. 12. 2019|